Umjesto festivala demokracije, običan populistički cirkus

30. studenoga 2013.

Kampanja Građani glasaju PROTIV zahvalila je svim podržavateljima koji su se angažirali u ovom kratkom periodu i bezrezervno uključili u prenošenje poruka o važnosti tolerancije, poštivanja različitosti i ljudskih prava. Na konferenciji za medije, naglasili su kako je poruku „GLASAJ PROTIV“ prenosio niz osoba iz javnog života - od glumaca i glazbenika, preko spisatelja i sportaša, do strukovnih udruga iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta.

Na podršci su zahvalili i svim pojedincima koji su kampanji pomogli svojim volonterskim radom i donacijama u novcu od 20 do 20.000 kuna. Podaci o izvorima donacija, kao i o troškovima kampanje vidljivi su u drugom preliminarnom financijskom izvještaju kampanje koji je, i prije roka što ga je odredilo Državno izborno povjerenstvo, sinoć objavljen na internetskoj i Facebook stranici kampanje, naglasila je Zrnka Kušen, voditeljica tima za prikupljanje sredstava kampanje.

„Nikada se ne bih usudila iskoristiti svoje glasačko pravo na način da nekome oduzmem slobodu koju sama uživam. Ne želim biti svrstana u okvire, bilo rasne, nacionalne, vjerske ili seksualne. Ne želim pripadati ikakvim podjelama, ali ću uvijek stati na stranu i u obranu onih koji su iz bilo kojih razloga diskriminirani i etiketirani, jer samim time oni postaju građani drugog reda. Ako postanu građani drugog reda, oni su žrtve društva u kojem žive, a znamo da društvo čine ljudi.

S obzirom da sam u braku, ne želim da moj brak ima jači status u društvu i od statusa mojih gay prijatelja koji žive zajedno i nemaju pravo na brak. Moje prijateljstvo s ljudima homoseksualne orijentacije čini me bogatijom i boljom osobom. Iz tog razloga izaći ću na referendum i dati svoj glas protiv – poručila je Suzana Ritz iz Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih "Luka Ritz".

I na kraju, s ponosom ću citirati svoga sina Luku koji je s 15 godina napisao: „Pederi i lezbe su  normalni ljudi, samo što vode ljubav malo drugačije nego ostatak svijeta“. 

„U osnovi ovog referendumskog pitanja leži ograničavanje osobnih sloboda i gaženje temeljnih civilizacijskih prava“, istaknuo je u ime kampanje Duje Prkut naglašavajući da „već samo održavanje ovog referenduma nije festival demokracije, nego običan populistički cirkus i upravo zbog toga je neophodno da što više nas svojim glasom PROTIV poručimo da Hrvatska nije radikalno konzervativna zemlja. Ako ostanete doma, vlastima ćete dati alibi da na valu agresivnih pojedinaca svima nama ograniče pravo da u budućnosti putem referenduma odlučujemo o zbilja važnim društvenim i ekonomskim pitanjima.“

Na kraju, poželjevši svim sudionicima referenduma miran i dostojanstven referendumski dan, izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić podsjetio je da GONG ne promatra referendum te da se za sva pitanja i primjedbe u vezi s biračkim pravom i procesom provedbe referenduma birači obrate nadležnoj instituciji - Državnom izbornom povjerenstvu: www.izbori.hr, dip@izbori.hr, (01) 4569 -712, (01) 4569 713.

Zelić je također podsjetio na prava i obaveze svih sudionika referendumskog procesa. Sukladno uputama DIP-a, promatrači smiju promatrati, ali ne smiju sudjelovati u brojanju glasova, ne smiju bilježiti koji su birači izašli na referendum, niti odgovarati na upite birača, nego ih uputiti članovima biračkih odbora čiji rad ne smiju ometati niti fotografirati, tonski ili video snimati. Iako nema referendumske šutnje, u blizini biračkih mjesta nije dozvoljeno utjecati na birače.  

chevron-right