PROTIV ograničavanja budućnosti i gaženja temeljnih civilizacijskih prava

30. studenoga 2013.

Neophodno je da što više građana svojim glasom PROTIV poruči da Hrvatska nije radikalno konzervativna zemlja, jer ako ostanu kod kuće, vlastima će dati alibi da na valu agresivnih pojedinaca svima nama ograniče pravo da u budućnosti putem referenduma odlučujemo o zbilja važnim društvenim i ekonomskim pitanjima,  poručili su „Građani glasaju PROTIV“ na konferenciji za medije dan uoči referenduma o ustavnoj definiciji braka.

„Nikada se ne bih usudila iskoristiti svoje glasačko pravo tako da nekome oduzmem slobodu koju sama uživam. Ne želim biti svrstana u okvire, bilo rasne, nacionalne, vjerske ili seksualne. Ne želim pripadati ikakvim podjelama, ali ću uvijek stati na stranu i u obranu onih koji su iz bilo kojih razloga diskriminirani i etiketirani, jer samim time oni postaju građani drugog reda. Ako postanu građani drugog reda, oni su žrtve društva u kojem žive, a znamo da društvo čine ljudi“, poručila je Suzana Ritz iz Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih "Luka Ritz".

„S obzirom da sam u braku, ne želim da moj brak ima jači status u društvu od statusa mojih gay prijatelja koji žive zajedno i nemaju pravo na brak. Moje prijateljstvo s ljudima homoseksualne orijentacije čini me bogatijom i boljom osobom. Iz tog razloga izaći ću na referendum i dati svoj glas protiv“, dodala je Ritz i ponosno citiralalo svojega sina Luku koji je kao 15-godišnjak napisao: „Pederi i lezbe su normalni ljudi,  samo što vode ljubav malo drugačije nego ostatak svijeta“.

Suzana Ritz, majka tinejdžera koji je preminuo nakon što ga je na ulici premlatila grupa dječaka, a bez imena i prezimena zbog sličnih je razloga umrlo još i mnogo više njihovih vršnjaka, jedna je od niza osoba iz javnog života - od glumaca i glazbenika, preko spisatelja i sportaša, do strukovnih udruga iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta, koji su podržali kampanju „Građani glasaju PROTIV“. S konferencije za medije istoimena inicijativa zahvalila je svim podržavateljima koji su se angažirali u ovom kratkom periodu i bezrezervno uključili u prenošenje poruka o važnosti tolerancije, poštivanja različitosti i ljudskih prava.

Hvala svima koji su „PROTIV“

Na podršci svima koji su u kampanji pomogli svojim volonterskim radom i donacijama u novcu od 20 pa sve do 20.000 kuna, zahvalila je Zrnka Kušen, voditeljica tima za prikupljanje sredstava kampanje, koja je podsjetila da je „drugi preliminarni financijski izvještaj koji uključuje podatke o izvorima donacija, kao i o troškovima kampanje, i prije roka što ga je odredilo Državno izborno povjerenstvo, sinoć objavljen na internetskoj i Facebook stranici kampanje“.

A da je kampanja, bez obzira na ishod, polučila rezultate, ustvrdio je Duje Prkut, aktivist inicijative „Građani glasaju PROTIV“: „Meni je drago da u povijesti Hrvatske nijedna kampanja nije uspjela zabilježiti ovako pozitivan trend. Dakle, ne samo da je pao broj građana koji su „ZA“, nego je porastao i broj građana koji su „PROTIV“. Osobno mislim da je to uspjeh kampanje koja je uspjela prokazati višerazinsku manipulaciju druge strane i da su građani uspjeli prepoznati snagu argumenta i upotrijebiti svoje vlastito kritičko mišljenje i svoju vlastitu glavu kad donose odluku. Ono što je bitno jest da ovaj pozitivan trend koji smo zabilježili da se on reflektira i nastavlja i na sam referendumski dan. I zato je bitno da svi oni koji su PROTIV, izađu i svojim zaokruživanjem pokažu da su protiv napada na osobne slobode i ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka“.

Naime, kako je podsjetio Prkut: „U osnovi ovog referendumskog pitanja leži ograničavanje osobnih sloboda i gaženje temeljnih civilizacijskih prava, a već samo održavanje ovog referenduma nije festival demokracije, nego običan populistički cirkus i upravo zbog toga je neophodno da što više nas svojim glasom PROTIV poručimo da Hrvatska nije radikalno konzervativna zemlja. Ako ostanete doma, vlastima ćete dati alibi da na valu agresivnih pojedinaca svima nama ograniče pravo da u budućnosti putem referenduma odlučujemo o zbilja važnim društvenim i ekonomskim pitanjima“.

Promatrači moraju biti educirani da ne bi narušili čistoću procesa

Svim sudionicima referenduma miran i dostojanstven referendumski dan zaželio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić, koji je podsjetio je da GONG ne promatra referendum te da se za sva pitanja i primjedbe u vezi s biračkim pravom i procesom provedbe referenduma birači obrate nadležnoj instituciji - Državnom izbornom povjerenstvu: www.izbori.hr, dip@izbori.hr, (01) 4569 -712, (01) 4569 713.

Zelić je također podsjetio i na prava i obaveze svih sudionika referendumskog procesa, naime, sukladno uputama Državnog izbornog povjerenstva, „promatrači smiju promatrati, ali ne smiju sudjelovati u brojanju glasova, ne smiju bilježiti koji su birači izašli na referendum, niti odgovarati na upite birača, nego ih uputiti članovima biračkih odbora čiji rad ne smiju ometati niti fotografirati, tonski ili video snimati. Iako nema referendumske šutnje, u blizini biračkih mjesta nije dozvoljeno utjecati na birače“. 

„Ukoliko su promatrači needucirani, oni mogu ozbiljno naštetiti čistoći samog procesa i ja se iskreno nadam da će promatrači inicijative „U ime obitelji“ i udruge „Promatrač“ biti svjesni svoje odgovornosti i svoje uloge sutra da itekako moraju paziti na ono o čemu izvještavaju i način kako izvještavaju jer o njima može ovisiti i povjerenje u sam referendumski proces“, upozorio je Zelić.

Upozorenje DIP-a

„Biračko mjesto služi da bi građani izrazili svoju volju i ništa drugo na biračkom mjestu nije dozvoljeno. Sve druge građanske incijative, takozvani „stožeraši“, nemaju što tražiti na biračkom mjestu osim iskoristiti svoje biračko pravo i ni na koji način ne smiju ometati referendumski proces jer građani se mogu možda osjećati zastrašeno i to može ugroziti slobodno izražavanje volje birača. Oni mogu skupljati potpise samo na lokacijama za koje imaju dozvole, na što je upozorilo i Državno izborno povjerenstvo. S obzirom da je Zakon o referendumu šupalj kao švicarski sir, u najekstremnijim situacijama trebala bi reagirati policija, no ja se nadam da neće doći donekakvih agresivnih istupa, ali isto tako je jedino predsjednik biračkog odbora ovlašten pozvati snage reda kako bi birači mogli neometano izraziti svoju volju“, istaknuo je Zelić odgovarajući na novinarsko pitanje o najavama da će Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupljati potpise u blizini glasačkih mjesta.

Na tu se temu oglasio i DIP, upozorivši da bi štandovi Stožera mogli omesti glasovanje o braku: „Birači bi se mogli dovesti u zabludu da se Stožerovo prikupljanje potpisa odnosi na državni referendum o braku, te da svojim potpisima podržavaju ili glasuju za referendum koji se baš na taj dan održava u obližnjem glasačkom mjestu“, odgovorili su iz DIP-a općini Lukač te Zadru i Vinkovcima, koji su tražili tumačenje što učiniti sa zahtjevima da se štandovi Stožera postavljaju na javnoj površini "na lokacijama ispred zgrada" u kojima će se u nedjelju glasovati na referendumu. DIP je također kazao i da bi, ukoliko se veliki broj ljudi bude zadržavao na i u blizini štandova, to moglo otežati i pristup glasačkom mjestu.

chevron-right