Čist račun - duga ljubav za sve!

26. studenoga 2013.

„Čist račun, duga ljubav za sve“ – moto je pod kojim je inicijativa „Građani glasaju protiv“ objavila podatke o dosadašnjim prihodima i rashodima svoje kampanje, a riječ je o otprilike 300.000 kuna prikupljenih iz vlastitih sredstava, donacija te vrijednosti roba i usluga. Procjena je da će u kampanju biti uloženo oko pola milijuna kampanja, a konačne brojke bit će poznate poslije referenduma  nakon objave finalnog izvješća iza 10. prosinca.

„Zasad smo potrošili oko 50.000 tisuća kuna vezano za promotivne aktivnosti i najveći nas trošak očekuje ovaj četvrtak za veliki koncert na Trgu bana Jelačića gdje možemo očekivati velike bandove i ovim putem pozivamo sve da dođu i da glasaju PROTIV. Najveći troškovi bit će vezani za samu logistiku, poput postavljanja bine, rasvjete i zvuka, koji će iznositi oko 80.000 kuna dok bandovi nastupaju besplatno i to je njihova donacija. Što se tiče drugih donacija, kupno je dosad skupljeno oko 330.000 kuna od čega su najviše donirale udruge (CESI, Centar za mirovne studije, GONG, DOMINO, ZG Pride i Rode oko 87.000 kuna), a 22.000 kn skupljeno je na donatorskoj večeri u Kinu Mosor prošlog petka. Prikupljeno je oko 200.000 kuna u obliku donacija u naravi, poput dizajna i pozicija billboarda te oko 23.000 kuna donacija pojedinaca kojima od srca zahvaljujemo, kao i volonterima koji su dosad uložili oko 1.200 volonterskih sati“, kazala je Zrnka Kušen, voditeljica prikupljanja sredstava kampanje predstavljajući preliminarni financijski izvještaj kampanje od 6. studenog 2013. kada je Sabor raspisao referendum.

«Većina sredstava koju su donirale udruge su administrativni troškovi koje se inače koriste za hladni pogon, plaće i slično, a anonimne donacije se ne primaju, nego će biti uplaćene u dobrotvorne svrhe za nezbrinutu djecu“, dodala je i najavila da se finalni izvještaj očekuje nakon 10. prosinca 2013., a sve je u skladu s uputama Državnog izbornog povjerenstva i smjernicama Venecijanske komisije.

S takvim uputama problema, međutim imaju u inicijativi „U ime obitelji“, koji su jučer prozvali DIP za prostranost jer je DIP pozvao sve sudionike kampanje na transparentnost, a i danas su medijima poslali priopćenje u kojem ne navode nikakve nove podatke, nego repriziraju dopis od 16. lipnja, odnosno, objavili su popis donacija, ali ne i donatora.

„Objašnjenje „U ime obitelji“ prema kojem u tajnosti skrivaju imena donatora radi njihove navodne zaštite jednako je izgovorima političkih stranaka koje su do nedavno na ovaj način skrivale nezakonito financiranje iz državnih poduzeća i državnog proračuna“, smatraju  u inicijativi Građani glasaju protiv.

Građani, budite heroji u zaštiti slabijih!

«Međunarodni standardi propisuju da se ista pravila koja vrijede za financiranje izbornih kampanja trebaju primjenjivati na referendumske kampanje, a na tom je tragu smjernice dalo i Državno izborno povjerenstvo, čiji obrazac koristimo“, istaknula je Vanja Škorić i dodala: „Zaista smo zgroženi različitim izgovorima kojima se služi inicijativa 'U ime obitelji' kako bi sakrila svoje donatore i izvore financiranja. Ako samo uzmemo kao primjer ovaj posljednji izgovor da time žele zaštititi svoje donatore, radi se o čistoj manipulaciji. Naime, na web stranicama stranke H-rast vide se njihovi financijski izvještaji za lokalne izbore 2013. gdje su u svim gradovima, općinama i županijama u kojima su se natjecali objavili financijske izvještaje koji itekako imenuju donatore stranke H-rast. A to su, naime, isti ljudi koji dijele iste vrijednosti i istu ideologiju koju promovira inicijativa „U ime obitelji“, njihovi najveći podržavatelji.“

„Kao što je proljetos i inicijativa za referendum o Srđu transparentno i detaljno objavila sve podatke o financiranju svoje kampanje, pozivamo „U ime obitelji“ da učine isto“, istaknuo je Enes Ćerimagić koji je sudjelovao u kampanji uoči referenduma u Dubrovniku, a koja je, kako tvrde „U ime obitelji“ i njih , pored ostalog, inspirirala za njihov referendum, te zaključio: „U usporedbi s referendumom za Srđ, ovdje se radi o drugoj situaciji jer bez obzira na to koliko broj građana izađe na referendum, odluka će biti obvezujuća, a ovdje ne postoji kvorum i izuzetno je bitno je da svi građani izađu i svojim glasom PROTIV ne dopuste diskriminaciju i da zasjaju kao heroji u zaštiti  onih drugih slabijih koji tu zaštitu trebaju.

chevron-right