Zašto U ime obitelji ne želi otkriti za koga kupuje promjene Ustava?

25. studenoga 2013.

Premda je inicijativa «U ime obitelji» već mjesecima u kampanji, do dana današnjega nije se transparentno očitovala kako financira svoje aktivnosti pa tako niti kampanju za referendum. Istovremeno, inicijativa «Građani glasaju protiv» javno barata podacima o svojim financijama, a za sutra su najavili predočiti javnosti crno na bijelo popis prihoda i rashoda te svih donatora u cilju daljnjeg jačanja transparentnosti.

«Oko 100.000 kuna iznose donacije 59 udruga koje podupiru inicijativu, oko 22.000 kuna prikupljeno je na humanitarnoj večeri u petak, oko 12.000 kuna donirali su građani, a tu je i nekoliko tisuća volonterskih sati svake od organizacija. Anonimne donacije ne primamo i one će biti uplaćene u humanitarne svrhe, a sutra će svima biti dostupni potpuni podaci, odnosno točni iznosi i popisi prihoda i rashoda te donatori», kazala je Vanja Škorić iz inicijative «Građani glasaju protiv», gostujući u HTV-ovoj emisiji «Hrvatska uživo» u vezi financiranja kampanje za referendum.

Tvrdeći da se njihovim donatorima: «muškarcima, ženama, obiteljima, različitim udrugama i pravnim osobama», kako ih je specificirao Ivan Munjin, član Organizacijskog odbora incijative «U ime obitelji», navodno prijeti pa strahuju od napada, inicijativa koja je i započela priču oko referenduma i dalje ne želi otkriti tko stoji iza njih i tko ih financira. Oni marljivo ponavljaju da su imali i imaju puno volontera, a nikakve detalje nisu dužni otkriti jer za to nema zakonskih propisa, dodaoje Munjin: "Nama su prije svega dragocjene donacije volonterskog rada, a financiramo se donacijama građana. Mi smo u lipnju na internetu objavili financiranje naše udruge. To je sve po zakonu i više nego što zakon propisuje i ako postoji bilo kakva potreba, državne institucije će provjeriti financiranje udruge "U ime obitelji".

Poziv na transparentnost napad je na U ime obitelji?!

«Postoji kampanja koja se vodi protiv inicijative i osoba koje su je poduprle, u tom ozračju ne možemo zaštiti osobe koje su poduprle inicijativu. Postoji pritisak na one koji se zalažu za ustavnu zaštitu braka», ustvrdio je Munjin i U ime obitelji optužio Državno izborno povjerenstvo da je izašlo van svojih ovlasti i stalo na stranu protivnika referenduma. Zašto? Zato jer je DIP sve sudionike referendumske kamapanje u skladu sa standardima dobre prakse pozvao da najmanje 24 sata prije referendumskoga dana objave svoja financijska izvješća.   

«Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je usvojila neka pravila financiranja kampanja. Na žalost, u Zakonu o referendumu postoji rupa, ali Državno izborno povjerenstvo je poručilo da ne bi smjelo biti srozavanja standarda. Nadamo se da ćemo vidjeti izvještaj inicijative», poručila je Škorić i upozorila na «licemjerje U ime obitelji jer prihvaćaju samo one upute DIP-a koje im odgovaraju. Osim toga, može se govoriti i o pritiscima na one koji su protiv, ali standardi su za sve jednaki pa se u ovom slučaju radi o izbjegavanju transparentnosti».

chevron-right