Iza "U ime obitelji" zakamuflirana stranka još opasnijih namjera

24. studenoga 2013.

Pod krinkom građanske inicijative „U ime obitelji“ zapravo se skrivaju kreatori konzervativnog političkog programa stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku, ustvrdili su predstavnici kampanje „Građani glasaju protiv“ iznijevši na konferenciji za medije u Kući ljudskih prava "obrazloženu manipulaciju referendumskom inicijativom koju u svrhu isključivo vlastitog političkog pozicioniranja provodi jedna marginalna politička opcija".

Budući da niti na jednim izborima – od parlamentarnih 2011. preko lokalnih i europskih 2013. godine ta radikalna desna politička opcija nije mogla okupiti podršku građana, članovi Hrasta odlučili su svoj program ljepše „upakirati“ i kamuflirati ga u tzv. građansku inicijativu U ime obitelji, upozorili su Građani glasaju protiv na konferenciji i u priopćenju za medije.

Lideri, javna lica i podržavatelji inicijative – Željka Markić, Krešimir Planinić, Krešimir Miletić, Ladislav Ilčić, kao i članovi njihovih poRODica, ujedno su i lideri te kandidati političke stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku, naime, kako je istaknula Nives Miošić, predstavnica kampanje Građani glasaju protiv, programatske odrednice stranke, dostupne na službenoj internetskoj stranici uključuju:

-         zabranu abortusa – „Hrast će se zalagati za izmjene postojećeg Zakona o zdravstvenim mjerama iz 1978. g., za zakonsku zabranu abortusa, uključujući i pravo u izvanrednim okolnostima“.

-         zabranu medicinski potpomognute oplodnje – „Hrast ne podržava medicinski potpomognutu oplodnju koja se obavlja različitim tehnikama...“

Iz toga proizlazi da referendumsko pitanje o kojem će birači zapravo odlučivati 1. prosinca glasi:

JESTE LI ZA TO DA SE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE UNESE ODREDBA PREMA KOJOJ JE BRAK NERASKIDIVA ZAJEDNICA ŽENE I MUŠKARCA, U KOJOJ ĆE BITI ZABRANJEN POBAČAJ I ONEMOGUĆENA MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA?

Predstavnici kampanje „Građani glasaju protiv“ pitaju se bismo li u nedjelju uopće izlazili na referendum da su pokretači „inicijative“ bili iskreni prema biračima u svojim namjerama. Također su napomenuli da je Katolička crkva uoči parlamentarnih izbora 2007. agitirala za Ivu Sanadera, što ukazuje da su njihove političke prosudbe potpuno pogrešne.

«Iako je referendum najdemokratskiji oblik izjašnjavanja naroda, on se i u prošlosti često zloupotrebljavao. Postoji niz primjera da su referendumi bili korišteni kao sredstvo manipulacije građana u svrhu postizanja političkih ciljeva, potvrde preuzimanja vlasti ili promjena granica: primjerice, Napoleon I. i njegov nećak Louis Bonaparte, odnosno Napoleon III. u 19. stoljeću ili Hitler u 20. stoljeću», istaknuo je Damir Agičić, profesor europske povijesti 19. stoljeća na Filozoskom fakultetu u Zagebu.

Iza "U ime obitelji" zakamuflirana stranka još opasnijih namjera 1

chevron-right