Zbog pritisaka na novinare, ima cenzure i autocenzure

23. studenoga 2013.

Inicijativa ''Građani glasaju protiv" upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare da u vezi s praćenjem referenduma o ustavnoj definiciji braka dolazi do cenzure i autocenzure zbog toga što se na novinare, na HRT-u i u drugim medijima, vrše pritisci.

„Reagirali smo jer smo primijetili da se prema novinarima vrše pritisci koji dovode do autocenzure, a u pojedinim slučajevima cenzure. Događa nam se to da se ljudi boje bilo koju osobu homoseksualne orijentacije pozvati u svoju emisiju, a došlo je i do zabrane emisije u kojoj gostuju obitelj osoba te orijentacije“, istaknula je na konferenciji za novinare predstavnica inicijative 'Građani glasaju protiv' Sandra Benčić.

Istaknuvši kako u ovom slučaju nije jasno što znači objektivno praćenje referenduma, odvjetnica Lovorka Kušan napomenula je da je zabrana diskriminacije LGBT osoba standard u Europi i Hvatskoj već duže vrijeme. „Novinari se ne mogu praviti da se ne radi o zaštiti ljudskih prava ili o običnom političkom pitanju jer je jasno da se radi o pitanju ljudskih prava određene skupine“, dodala je.

Ograničenje novinara da u svoje privatno vrijeme na svojim društvenim mrežama izražavaju vlastite stavove smatra nepreimjerenim i nepotrebnim u cilju objektivnog izvještavanja o referendumu.

U raspravama o referendumu se, ističe, već pojavilo i pojavljivat će se sve više govor mržnje i netolerancije, zbog čega smatra da mediji trebaju donijeti sasvim jasna pravila gdje je granica i na koji način spriječiti takav sadržaj.

Otvoreno pismo Radmanu

Inicijativa je danas uputila otvoreno pismo Glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu u kojemu ističe da se zabranom novinarima da u svoje slobodno vrijeme i na društvenim mrežama iznose vlastita mišljenja i uvjerenja oko referendumskog pitanja krši njihovo pravo na privatnost i slobodu izražavanja, što je, upozoravaju, suprotno Ustavu i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

U pismu pozdravljaju nastojanje HRT-a da izvještava profesionalno i objektivno, ali upozoravaju da neovisnost i objektivnost nisu istoznačne neutralnosti.

Navode da se odgađaju emisije u kojima se spominju ili gostuju osobe homoseksualne orijentacije. "HRT je rigidnim pristupom vođenim tzv. neutralnošću zabranio emitiranje emisije 'Svaki dan je dobar dan' s temom 'Moje dijete je gay i to je ok', u kojoj se govori o obiteljskoj problematici i u njoj sudjeluju homoseksualne osobe", navodi ta građanska inicijativa u pismu.

„Ako svaka emisija u kojoj se spominje homoseksualnost, prava osoba homoseksualne orijentacije ili gostuju osobe homoseksualne orijentacije utječe na referendum pa se neće prikazivati, onda u cilju stvarne neutralnosti tražimo da se ne emitira religijski program HRT-u do referenduma jer se Katolička Crkva, a i većina drugih vjerskih zajednica, izravno angažirala u mobilizaciji građana da glasaju za. U slučaju da se emitira religijski program prijavit ćemo HRT Državnom izbornom povjerenstvu zbog kršenja pravila o jednakoj zastupljenosti svih strana koje sudjeluju u referendumu“, ističe se u pismu Inicijative koja okuplja oko 40 udruga koje se bave zaštitom i promicanjem različitih segmenata ljudskih prava.

Zaboravljena edukativna funkcija HRT-a

Tvrde da različita mišljenja o toj temi dovode HRT-ove novinare u poziciju u kojoj se, ako poštuju Pravila o postupanju HRT-a tijekom referenduma, izlažu tome da krše pravila Etičkog kodeksa koja im zabranjuju diskriminaciju homoseksualnih osoba i osude životnog stila.

„Također, postavljanjem obveze neutralnosti prema izjavama inicijative 'U ime obitelji' zapravo se novinarima onemogućuje da upozore gledateljstvo na diskriminatorni karakter tih izjava", ističu upozoravaju da se netolerantnost i nereagiranje "može smatrati toleriranjem diskriminatornih stavova, a često i govora mržnje prema osobama homoseksualne orijentacije". Pritom svoje ocjene ilustriraju navodima argumentacije kojom se koriste članovi inicijative 'U ime obitelji' i njihova predsjednica Željka Markić.

chevron-right