Zašto se štedi na Uredu Povjerenice za informiranje?

21. studenoga 2013.

Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama moglo bi ozbiljno doći u pitanje ako financijska sredstva namijenjena Uredu Povejerenice za informiranje ne budu povećana u prijedlogu državnog proračuna, a na to je na sjednici saborskog Odbora za Ustav upozorio Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

„Rad Povjerenice za informiranje bit će teško provediv sa skromnim budžetom, naime, u prijedlogu proračuna spominje se samo milijun i 300 tisuća kuna, a Povjerenica je zatražila dva milijuna i 700 tisuća kuna iako bi optimalno bilo barem pet ili šest milijuna kuna. Novi Zakon o pravu na pristup informacijama, podsjećam, donosi nove ovlasti, inspekcije, edukacije, nadzor višeod osam tisuća tijela javne vlasti, ali kako će to izgledati s ovakvim budžetom? Riječ je o ustavnom pravu, jednom od uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23 i izuzetno bitnoj stvari za borbu protiv korupcije“, podsjetio je Zelić i zaključio:„ Ne bismo htjeli da Povjerenica bude samo ukras i nadamo se da će zastupnici amandmanima predložiti povećanje budžeta njezina Ureda. Na ovome se ne može štedjeti jer bit će to najskuplje rješenje“.

Premda se nitko na Odboru na ovo nije osvrnuo, valja podsjetiti da je GONG još krajem rujna upozorio da je za rad Ureda Povjerenika potrebno ukupno 15 osoba i oko 6,5 milijuna kuna, koliko je potrebno sličnim institucijama poput Ureda Povjerenika u Sloveniji i Srbiji ili hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka. Dugoročno, prijedlog je ove organizacije civilnoga društva bio da bi se troškovi Ureda Povjerenika mogli nadoknađivati iz imovine oduzete u korupcijskim suđenjima.

chevron-right