Pravo na informaciju Vladi zadnja rupa na svirali?

16. studenoga 2013.

Umjesto da građanima osigurava pristup informacijama, nova Povjerenica za informiranje neće moći zaposliti niti nekoliko inspektora – tako proizlazi iz Vladinog Nacrta prijedloga Državnog proračuna za iduću godinu. Loptica je sada prebačena u Hrvatski sabor koji bi trebao, nakon odugovlačenja s izborom Povjerenice, sada podržati povećanje njenog budžeta, tako da uopće može oformiti vlastiti ured i zaposliti inspektore.

GONG je još krajem rujna upozorio da je za rad Ureda Povjerenika potrebno ukupno 15 osoba i oko 6,5 milijuna kuna, koliko je potrebno sličnim institucijama poput Ureda Povjerenika u Sloveniji i Srbiji ili hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka. Dugoročno, troškovi Ureda Povjerenika mogli bi se nadoknađivati iz imovine oduzete u korupcijskim suđenjima.

Kako bi trebao izgledati Ured Povjerenika - GONG-ova projekcija

Pravo na informaciju Vladi zadnja rupa na svirali? 1

Bez barem tri inspektora, bit će  teško nadzirati provedbu zakona u nekoliko tisuća tijela javne vlasti i pokretati administrativne sankcije u slučajevima kada tijela odbijaju građanima dati informacije. K tome, bez ljudi i sredstava za sustavnu edukaciju, bit će još teže preventivno djelovati.

 

chevron-right