Ustavnom sudu "proradilo" pamćenje, ispričao se Kontri i Iskoraku

15. studenoga 2013.

Podsjetnik udruga Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske upućen Ustavnom sudu očito je urodio plodom, naime na internetskim stranicama Ustavnoga suda osvanulo je izmijenjeno priopćenje ustavnih sudaca, a za jučerašnje kažu - riječ je o „tehničkoj grešci“. Prizvali su, eto, u sjećanje činjenicu da su zatraženi ocijeniti ustavnost Obiteljskog zakona pa su se Kontri i Iskoraku čak duboko ispričali.

„Obavještavamo Vas kao podnositelje prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavnom Obiteljskog zakona da je Ustavni sud Republike Hrvatske, nakon što je na svojoj internetskoj stranici objavio Priopćenje o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka, uočio određene propuste u tekstu predmetnog priopćenja i to u točkama 7., 7.1. i 8., koji se dijelom odnose i na vaš prijedlog. Duboko i iskreno se ispričavamo zbog propusta do kojih je došlo zbog tehničke pogreške, što ne otklanja odgovornost Ustavnog suda“, stoji u isprici koju je Ustavni sud uputio Kontri i Iskoraku.

Naime, te su dvije udruge u siječnju 2012. Ustavnom sudu podnijele prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, i to upravo članka 5. koji definira brak kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga su na to upozorile i javnost pa je Ustavni sud, koji je jučer ustvrdio da nikada takav zahtjev nije dobio , danas odjednom otvorio oči pred tom činjenicom i morao „izmijeniti“ sadržaj svojeg netočnog priopćenja.

Kako se Ustavnom sudu mogao dogoditi takav propust, zasad je još nejasno i otvara mnoga pitanja, pa nije riječ o nekom zahtjevu koji u ladicama čami već 20-ak godina kao što je slučaj s nekim drugim zahtjevima pa da su ustavni suci već i „nekako zaboravili“ na njega. No, dok se čekaju odgovori odgovornih, u izmijenjenom tekstu jučerašnjeg priopćenja sada se točno navodi  da je „Ustavni sud do sada zaprimio jedan prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom cijelog Obiteljskog zakona sa svim njegovim izmjenama i dopunama (U-I-338/2012, predlagatelja Lezbijske grupe Kontra i Iskorak - Centra za prava seksualnih i srodnih manjina), koji se tiče definicije braka“.

chevron-right