Ustavni sud na konzultacijama o referendumu

13. studenoga 2013.
Suci Ustavnog suda sastali su se danas na radnom sastanku na kojem su trebali dogovoriti na koji će način reagirati na različite prijedloge građana vezane uz referendum o ustavnoj definiciji braka, a konzultacije će, kako se neslužbeno doznaje, nastaviti i sutra.

Ustavnom sudu proteklih su dana pristigla tri prijedloga građana kojima se traži ocjena ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma te ocjena ustavnosti sadržaja samog referendumskog pitanja. "Ustavni sud sasvim sigurno će odlučivati o referendumu, ali još nije dogovoreno što", rekao je Hini izvor u Ustavnom sudu.

Među ustavnim sucima ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma. Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj.

Drugi pak tumače da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana, jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma. Podijeljena su mišljenja i oko toga može li brak uopće biti dio ustavne materije, budući da je već definiran zakonom.

Takve nedoumice o 'hijerarhiji propisa' jedan je ustavni sudac neslužbeno nazvao smiješnima, tumačeći da građani u Ustav mogu staviti što ih je volja. Konzultacije će se, kako se doznaje, nastaviti sutra.

Podsjetimo, u ponedjeljak su predstavnici građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje' Ustavnom sudu predali prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene. Sličan prijedlog za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu danas su predale udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža, a jučer su udruge Zagreb Pride, CroL i Centar za građansku hrabrost od Ustavnog suda zatražile da ocijeni ustavnost odluke Hrvatskoga sabora o raspisivanju državnog referenduma o braku.

chevron-right