"NE referendumu o ljudskim pravima"

13. studenoga 2013.

Lezbijska grupa Kontra, udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske predali su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja 'jeste li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica žene i muškarca'.

"Smatramo da se Ustavni sud treba očitovati o ustavnosti ovog pitanja jer se radi o pitanju ljudskih prava. Ljudska prava nikada ne bi smjela biti pitanja referenduma, a još manje bi se na referendumu trebalo odlučivati o ljudskim pravima manjina", ustvrdila je koordinatorica Kontre Sanja Juras nakon predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Podsjetila je da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava zaštićeno kako Ustavom, tako i brojnim konvencijama za zaštitu ljudskih prava. Predstavnici udruga pred Ustavni su sud došli s transparentom "Ne referendumu o ljudskim pravima!".

To je u posljednjih nekoliko dana već treći zahtjev nevladinih udruga za ocjenu ustavnosti vezan za referendum o braku. Referendum je Hrvatski sabor raspisao za 1. prosinca 2013., na temelju zahtjeva inicijative "U ime obitelji", koja je za raspisivanje referenduma prikupila oko 740 tisuća potpisa hrvatskih građana.

chevron-right