"Ne" zahtjevu za ocjenu ustavnosti saborske odluke o referendumu

12. studenoga 2013.

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova danas nije prihvatio (s dva glasa 'za' i pet 'protiv') zaključak o podnošenju Ustavnom sudu zahtjeva za ocjenom ustavnosti odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju državnog referenduma o braku.

Zaključak koji je na temelju prošlotjednog zahtjeva LGBT udruga da se zaustavi raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, predložila predsjednica Odbora laburistica Nansi Tireli, osim nje podržala je i HNS-ovka Sonja Koenig, dok su SDP-ovci bili protiv.

"Po mom dubokom uvjerenju referendumsko pitanje Inicijative U ime obitelji je nerazumno, nehumano, protuustavno, opasno, neopravdano i diskriminatorno", ocijenila je Koenig. U Hrvatskoj su se, kazala je, o toj temi već izjasnili svi – i vladine i nevladine organizacije i vjerske zajednice, no svoje mišljenje jedino još nije iznio Ustavni sud.

"Prema ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ocjenu ustavnosti može, među ostalima pokrenuti i radno tijelo Sabora, a Odbor za ravnopravnost spolova jeste radno tijelo te mislim da je naša dužnost i obveza da o ovoj temi kažemo svoj stav i zatražimo od Ustavnog suda da što prije i hitnije iznese svoj stav", naglasila je Koenig.

SDP-ova članica Melita Mulić odgovorila je da Odbor kao matično radno tijelo u kontekstu rodne ravnopravnosti ne smije derogirati odluku Hrvatskog sabora niti ustavni zakon o Ustavnom sudu koji kaže da je jedino Sabor za to ovlašteno tijelo.

Legalisti na djelu

"Ako postoje pravne nejasnoće, vjerujem da su udruge iskoristile svoju mogućnost, a mi kao legalisti u SDP-u smo odlučili ispoštovati preporuku Ustavnog suda, time smo se vodili u petak (na glasanju na plenarnoj sjednici) i time se vodimo i prilikom današnjeg glasovanja“, poručila je.

Vanjska članica Odbora Tajana Broz naglasila je kako tako važan potez ocjene ustavnosti referendumskog pitanja nije trebalo prepustiti nevladinim udrugama koje uvijek moraju "spašavati stvar".

Nansi Tireli je podsjetila kako su LGBT udruge zatražile od Odbora da Sabor ne raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži da u izvršavanju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću referenduma poduzme odgovarajuće mjere.

"Budimo legalisti do kraja s obzirom da smo matični odbor koji se bavi pravima određenih skupina koje imaju možda drugačije svjetonazore ali su hrvatski građani i imaju ista prava kao svi hrvatski građani", poručila je Tireli.

chevron-right