Ustavni suci podijeljeni oko referenduma o braku

11. studenoga 2013.

Ustavni suci vrlo bi skoro trebali odlučiti hoće li, na zahtjev skupine građana, ocjenjivati ustavnost unošenja u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, o čemu za sada imaju podijeljena mišljenja.

Dio sudaca, kako se neslužbeno doznaje, smatra da bi se sud trebao oglasiti u povodu prijedloga građana i to što skorije, s obzirom da je referendum raspisan već za 1. prosinca.

Uvjereni su da bi se Ustavni sud morao jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene značila za prava LGBT manjine u Hrvatskoj.

S druge strane, dio ustavnih sudaca smatra da jedino Sabor može zatražiti ocjenu ustavnosti referndumskog pitanja.

S obzirom da je Sabor odbio takvu mogućnost, Ustavni sud nema se pravo miješati, tumači dio sudaca, koji 'smiješnim' naziva tumačenje o hijerarhiji propisa, odnosno da je brak zakonska materija, koja se ne može unositi u Ustav.

Špekulacije, špekulacije ...

Predsjednik Sabora Josip Leko jutros je za HTV komentirao medijske špekulacije da se Ustavni sud sprema srušiti saborsku odluku o raspisivanju referenduma i da su ustavni suci 'zgroženi' što Sabor nije zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"U demokraciji je neobično važno da sve demokratske institucije snose svoj dio odgovornosti za ono što je predviđeno Ustavom. To znači da se nitko ne može isključivati ili se naći uvrijeđenim zato što svatko radi svoju zadaću. Hrvatski sabor je, u skladu s demokratskim standardom, većinom glasova odlučio da je to pitanje koje treba ići na referendum, a što će raditi Ustavni sud u skladu sa svojim ovlastima, svojim nadležnostima, ja ne bih špekulirao", rekao je Leko za emisiju 'Dobro jutro Hrvatska'.

Vladimir Šeks (HDZ) uvjeren je da Ustavni sud više nema mogućnosti ocjenjivati ustavnost referendumskog pitanja, ali ni saborske odluke o raspisivanju referenduma.

"Po mom pravnom shvaćanju, Ustavni sud više nema mogućnost ocjenjivanja odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma pitanja, o čemu se špekulira u medijima. Po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, ustavnost referendumskog pitanja Ustavni sud može ocijeniti jedino na zahtjev Sabora, a Sabor je odbio takav prijedlog zastupnice Jadranke Kosor", rekao je Šeks Hini.

Dodao je da Ustavni sud samoinicijativno može ispitivati tek zakonitost i ustavnost tijeka referenduma, "što ne znači da može naknadno ispitivati ustavnost sadržaja referendumskog pitanja".

Pritisak na Ustavni sud?

Medijske napise o tome da se Ustavni sud sprema srušiti referendum Šeks smatra pritiskom na Ustavni sud.

Hoće li se Ustavni sud doista i upustiti u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili saborske odluke, Šeks nije želio nagađati.

Laburist Dragutin Lesar tumači, međutim, da je odluka o raspisivanju referenduma pravni akt te da Ustavni sud ima mogućnost tu odluku staviti na razmatranje.

"S obzirom da se do sada nisu očitovali o samoj ustavnosti referendumskog pitanja, ako je bilo što proceduralno bilo sporno, mogli su na to ukazati ranije. No, moramo pričekati da vidimo njihove daljnje korake", rekao je Lesar.

Upozorio je da zahtjev za ocjenu ustavnosti, koji se, za razliku od prijedloga građana, razmatra po žurnoj proceduri, uz Sabor po Ustavu mogu podnijeti i predsjednik Republike, Vlada, petina zastupnika ili saborsko radno tijelo.

Jozo Radoš (HNS) smatra da Ustavni sud po Ustavu ima pravo preispitati ustavnost saborske odluke o raspisivanju referenduma, budući da je ovlast Ustavnog suda procijeniti ustavnost svakog akta koji donese Sabor.

Sukob Sabora i Ustavnog suda?

Napomenuo je, međutim, da je Ustavni sud sadržaj referendumskog pitanja mogao ocijeniti i ranije, od prvog službenog koraka koji je poduzela građanska inicijativa 'U ime obitelji', kada je Saboru predala 740 tisuća prikupljenih potpisa.

"Sada se otvara mogućnost da se postavi pitanje spora između odluka dvaju najviših tijela (Sabora i Ustavnog suda), što u predstojećim izmjenama Ustava treba otkloniti", rekao je Radoš.

Na pitanje planira li HNS prikupiti potpise petine saborskih zastupnika da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja odgovorio je da Klub o tome nema stav.

Osobno misli da to ne treba činiti, jer su pred Ustavnim sudom već prijedlozi za ocjenu ustavnosti koje su podnijeli građani.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin nije htio nagađati što će poduzeti Ustavni sud.

"To pitajte Ustavni sud. Nećemo komentirati neprovjerene informacije", kratno je rekao Grbin novinarima u Saboru.

SDP-ovi zastupnici danas su neslužbeno tumačili da Ustavni sud može samoinicijativno ili na prijedlog građana ocijeniti ustavnost saborske odluke o raspisivanju referenduma ili samog referendumskog pitanja, da je to mogao učiniti i ranije te da će SDP poštovati svaku odluku Ustavnog suda.

chevron-right