Grupa građana zatražila ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o braku

11. studenoga 2013.

Predstavnici građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor- referendumsko pitanje' predali su jutros Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene.

"Inicijativa je putem društvene mreže okupila gotovo 4.500 članova, a zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja jutros smo predali Ustavnom sudu", rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Ponovila je da je nedopustivo da se na ustavotvorni referendum, zakazan za 1.prosinca, izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava.

U inicijativi vjeruju da je cilj promjene Ustava onemogućavanje izmjene legislative koja bi dopuštala sklapanje braka istospolnim partnerima, što je protivno osnovnim ljudskim pravima. Taj će referendum, smatraju, dođe li do predložene izmjene Ustava Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i posljedicama takvog događaja.

Predstavnici inicijative ranije su isticali da su zapanjeni razmjerima pravne nepripremljenosti i političke neodgovornosti aktualne vlasti, jer Sabor nije od Ustavnog suda zatražio mišljenje je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Smatraju da bi Ustavni sud, s obzirom da bi se na referendumu trebalo odlučivati hoće li se suspendirati tražena prava jedne skupine građana, morao odgovoriti je li pravo na brak temeljno ljudsko pravo, ako jest može li se referendum provesti, a ako nije iz čega proizlazi pravo pretpostavljene većine da instituciju braka između muškarca i žene, koja je zakonski definirana, dodatno zaštite Ustavom.

Iako Sabor ranije nije tražio mišljenje Ustavnog suda to je tijelo, nakon što je referendum raspisan, dužno nadzirati ustavnosti i zakonitosti referenduma. To znači da osim ustavnosti referendumskog pitanja mogu zauzetio stav i je li definiciji braka mjesto u Ustavu ili je to pitanje dovoljno definirati zakonom.

chevron-right