"Znamo tko je izvođač radova, ali ne i tko je naručitelj referenduma"

10. studenoga 2013.

Udruga GONG i druge udruge imaju pravo promatrati referendum o Ustavnoj definiciji braka, no GONG to pravo ovaj put neće iskoristiti, jer je zauzeo jasan stav da je protiv te inicijative ('U ime obitelji'), izjavio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić gostujući u Dnevniku 3 HRT-a.

Nakon što je građanska inicijativa 'U ime obitelji' zatražila da GONG, zbog navodne pristranosti, ne bude promatrač na referendumu o definiciji braka, u GONG-u su kazali da neće sudjelovati jer su svoje stajalište već zauzeli.

Predstavnici sučeljenih strana gostovali su u HTV-ovom Dnevniku 3 i tom je prigodom Zelić, između ostalog, podsjetio na nerazjašnjenu financijskoj pozadinu inicijative "U ime obitelji", upozorivši: "Dakle, sjetimo se samo da je bivši premijer Sanader rekao da se izbori, odnosno novac koji je potreban - nabavlja ispod stola. Mi ne znamo ovdje tko je naručitelj ovog referenduma, znamo samo tko je izvođač radova, ali ne znamo tko je naručitelj".

"Najveći doprinos našoj takozvanoj financijskoj pomoći su naši volonteri, njihov rad. A što se tiče privatnih građana i pravnih osoba, kao što smo i do sada, jer mi ne bismo ovdje bili da nismo sve radili sukladno Ustavu i sukladno zakonu, kada bude propisano zakonom i kako bude propisano zakonom, tako ćemo i mi objavljivati podatke", ponovio je Krešimir Planinić, odvjetnik inicijative 'U ime obitelji'.

Podsjetimo, građanska inicijativa 'U ime obitelji' podnijela je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca, ocjenjujući da "ta udruga provodi 'anti-kampanju' protiv referenduma". 

Narodne novine objavile Odluku o referendumu o definiciji braka

Nakon što je Hrvatski sabor za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će hrvatski građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica žene i muškarca, Narodne novine objavile su danas na svojim internetskim stranicama saborsku Odluku s referendumskim pitanjem.

Državni referendum Hrvatski sabor raspisao je u petak, a referendumsko pitanje utemeljeno je na zahtjevu inicijative "U ime obitelji", koja je za to prikupila više od 740 tisuća potpisa potpore hrvatskih građana. Na referendumskom listiću građani će odgovoriti na pitanje - "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?". Ponuđeni su odgovori - ZA ili PROTIV.

Državni referendum bit će održan 1. prosinca 2013. godine, stoji u Odluci objavljenoj u Narodnim novinama, a riječ je o trećem državnom referendum u hrvatskoj povijesti, ali i prvom koji je raspisan na zahtjev građana.

chevron-right