Ustavne promjene - tko na čija vrata kuca i tko kome 'lojtre' drži?

05. studenoga 2013.

Na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak bi trebala biti oformljena radna skupine za izradu prijedloga ustavnih promjena, a svi zastupnički klubovi pozvani su da daju svoje prijedloge te odrede predstavnike za radnu skupinu.

Vladajući bi u Ustav uz odredbe o nezastarjevanju teških ubojstava, htjeli unijeti i odredbu po kojoj se zabranjuje organiziranje referenduma što ugrožavaju ljudska i manjinska prava, a najmjeravaju podići i prag odaziva prema kojem bi, da bi referendum bio valjan, na njega trebalo izići 50 posto plus jedan birač.

HDSSB-ovci traže da se u Ustav unese pravni okvir za uspostavljanje pet regija kao jedinica regionalne samouprave. "Od toga nećemo odustati. Mi nismo tu da držimo 'lojtre' SDP-u za ustavne promjene već smo oporbeni klub u Saboru“, rekao je HDSSB-ov Josip Salapić.

Na pitanje hoće li, ako njihovi zahtjevi budu uvaženi, podržati i prijedloge iz redova vladajućih o odazivu na referendum te ograničavanju referendumskih pitanja Salapić je rekao da će HDSSB podržati "sve ono što je dobro za Hrvatsku“. No, ukoliko ne prođe njihov prijedlog vezan za regionalizaciju HDSSB-ovci poručuju da će biti "sa zadovoljstvom suzdržani".

"Imamo naznaku da je naš prijedlog shvaćen ozbiljno, da je ta ideja jedan od nacrta radne skupine, a hoće li naš prijedlog proći u konačnici, ne znam", rekao je Salapić.

Visoko podizanje ljestvice

Vladimir Šeks je novinarima potvrdio da će on vjerojatno biti HDZ-ov predstavnik u radnoj skupini te ponovio kako njegova stranka traži da se u Ustav unese odredba o nezastarjevanju zločina koje je počinio komunistički režim. "Ako se ne udovolji našim zahtjevima nećemo biti za ustavne promjene", poručio je dodavši da će razmotriti i prijedloge Hrvatskih laburista i HDSSB-a. "Kada potpuno precizno i jasno iskristaliziraju svoje prijedloge, onda ćemo se i očitovati o tome", rekao je Šeks.

Napomenuo je i da mu je zanimljiv prijedlog vladajućih o odazivu na referendum od 50 posto plus jedan birač. "To treba dobro izvagati. Pitanje je da li bi se, kada bi se tako visoko podigla ljestvica, ikada ijedan referendum mogao provesti", rekao je Šeks. Na pitanje smatra li da je referendumsko pitanje inicijative "U ime obitelji" protuustavno, Šeks je rekao da nije.

Pojasnio je da i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Europska konvencija o ljudskim pravima i slobodama te Opća deklaracija o ljudskim pravima uz Povelju UN-a govore da punoljetni muškarci i žene imaju pravo sklopiti brak. "Govori se o pravu na brak muškarca i žene, prema tome, to nije nije protuustavno, niti je protivno svim međunarodnim pravnim dokumentima", zaključio je Šeks.

Potreban je novi Zakon o referendumu

Laburist Dragutin Lesar novinarima je danas rekao kako ostaje kod prijedloga da se, osim promjena Ustava u dijelu referendumskog odlučivanja, treba mijenjati i ustavni zakon o Ustavnom sudu u dijelu koji utvrđuje redosljed nadležnosti Ustavnog suda te donijeti novi Zakon o referendumu.

"S kolegama iz SDP-a bila su tri razgovora na te teme, a konačna odluka će biti donijeta najprije na radnoj grupi koju će formirati Odbor za Ustav pa na odboru za Ustav te u samom Saboru", rekao je Lesar.

Novinarima je ipak otkrio kako su stavovi oko Ustavnog suda i dijelova referendumske regulative u Ustavu "dosta približeni", no pitanje Zakona o referendumu još uvijek je, tvrdi, na polaznoj točki.

„Previsoka cijena škole koju plaćamo“

"Mislim da je cijena škole koju plaćamo ovih dana zbog nedefiniranih pravnih pravila oko referenduma previsoka da bismo sada propustili priliku da to reguliramo", poručio je Lesar.

"Donekle smo postigli konsenzus oko nezastarjevanja kaznenih djela teškog ubojstva, ali bit će potrebno izmijeniti Ustav u pogledu dozvoljenih ili nedozvoljenih referendumskih pitanja", rekla je predsjednica saborskog Odbora za zakonodavstvo i članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Na pitanje o HDZ-ovim zahtjevima o nezastarjevanju zločina koje je počinio komunistički režim Antičević Marinović je rekla da je tome već udovoljeno te da "HDZ kuca na otvorena vrata".

"Tomu smo već udovoljili samo možda HDZ još ne zna jer se fokusira samo na jednu vrstu zločina. Ako bi se prihvatilo njihovo traženje da se u Ustav uvede nezastarjevanje samo takvih zločina što bi to značilo i kakva bi to bila poruka“, pitala se.

Što je potrebno za brak?

Prijedlog HDSSB-a o regionalizaciji, mišljenja je, izazvati će najviše prijepora. "No, otvoreni smo i za takvu raspravu i mislim da ćemo doći do konsenzusa", poručila je. Politička zrelost nameće da se raspravlja, no hoćemo li se dogovoriti to ćemo vidjeti, ustvrdila je Antičević Marinović.

Za zahtjev inicijative "U ime obitelji" da u Ustav uđe definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene Antičević Marinović je rekla da ta inicijativa od "teške želje da se zaštiti obitelj svojim referendumskim pitanjem umanjuje značaj braka".

"U ime obitelji predložila je da se na ustavu razinu podigne definicija braka samo kao bračne zajednice. Za brak je potrebno nešto i više", poručila je.

chevron-right