"Otvaranje puta ustavnoj krizi"

24. listopada 2013.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je Saboru izglasavanje Odluke koja otvara put za ignoriranje obvezatnosti rezultata referenduma. Unatoč svjetonazorskom neslaganju s namjerama ove referendumske inicijative, GONG oštro prosvjeduje protiv ovakvog postupka Odbora za Ustav koji predstavlja grubo kršenje ustavnopravnog poretka.

S obzirom na potpuno jasne odredbe Ustava, a što su već naglasili svi ustavnopravni stručnjaci u Hrvatskoj, odluka o promjeni Ustava donesena na referendumu obvezujuća je, ima ustavnu snagu trenutkom donošenja te je ne treba potvrđivati niti jedna institucija, pa ni Sabor.

Osim toga, usvajanje ove Odluke značilo bi da Sabor slabi vlastitu poziciju i oduzima mogućnost propitivanja ustavnosti ovog referendumskog pitanja. Sabor treba iskoristiti postojeću proceduralnu mogućnost i prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma od Ustavnog suda zatražiti utvrđivanje je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom.

Pozivamo zastupnice i zastupnike da se prisjete prisege koju su položili stupanjem na zastupničku dužnost kada su se obavezali svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, a u radu se držati Ustava i zakona i poštivati pravni poredak. Ta ih prisega obavezuje odbaciti ovako sročenu Odluku o raspisivanju državnog referenduma.

Konačno, pozivamo hrvatsku javnost da, bez obzira na svoj stav o referendumskom pitanju, zastupnike i zastupnice podsjeti na obavezu čuvanja Ustava te da digne glas protiv kršenja demokratskih procedura.

chevron-right