„Solidarnost udruga kao motor razvoja društva“

23. listopada 2013.

Da se sve može kad se male ruke slože, svjesni su i Istrijani. Iako raznovrsne u svojem djelovanju, udruge muči isti problem - nejasni kriteriji financiranja, istaknuto je na okruglom stolu na temu umrežavanja i regionalnog povezivanja udruga kojeg su u Puli prošle srijede organizirali GONG, Centar za građanske inicijative Poreč i Volonterski centar Osijek.

Uoči raspisivanja javnog poziva za sudjelovanje u programu edukacije i mentorske podrške organizacijama i inicijativama civilnog društva za razvoj zagovaračkih i analitičkih kapaciteta u Puli se okupilo 30-ak aktivista iz Istre i Primorja kako bi pronašli način zajedničkog djelovanja. „Bez obzira što nemamo isto područje djelovanja, poveznica je solidarnost pri čemu nema veze bavi li se netko zelenim temama ili ljudskim pravima. Solidarnošću se potiču ad hoc akcije koje, na kraju, i imaju najviše utjecaja. Solidarnost je motor razvoja“, istaknula je Suzana Jašić iz GONG-a.

Nakon uspješnih primjera neformalnog umrežavanja udruga na nacionalnoj razini, poput Platforme 112, vrijeme je za regionalno umrežavanje organizacija civilnog društva. No, tome kao prepreka često stoji međusobni jaz među udrugama te doživljavanje drugih kao konkurencije, umjesto stvaranja sinergije. Međutim, budući da već postoje manje lokalne inicijative povezivanja oko dobivanja zajedničkog prostora, poput udruga okupljenih u prostoru Rojc u Puli, određeni pomaci postoje. Ipak, „karakteristično je to što kad se provede projekt oko kojeg su udruge povezane ili se riješi problem, motivacija za daljnjom suradnjom zamre. Tako se propušta moć suradnje i utjecaj koji se time može dobiti“, naglasila je Silvia Žufić Dujmović iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Udruge kao izvoznici ideja, a ne sisači novca

„Povezivanje udruga je često u temelju krivo postavljeno. Događa se da gradske vlasti određuju prioritete i aktivnosti udruga tako da nema konstante“, upozorio je Ramiz Durmić iz Udruge osoba s invaliditetom. No i bez obzira na neresponsivnost lokalne vlasti, udruge moraju same prepoznati kanale kojima dolaze do željenih efekata. „Udruge trebaju osvijestiti svoje djelovanje – one zapošljavanju, izvoznici su ideja... Treba preokrenuti vlastito mišljenje o imidžu kako se udruge ne bi doživljavalo kao sisače javnog novca“, istaknula je Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Unatoč tome što je područje Istre jedno od razvijenijih u Hrvatskoj, a Rijeka najtransparentniji grad prema istraživanju LOTUS, udruge se susreću s netransparentnim financiranjem, nejasnim kriterijima za određivanje područja financiranja te prioritetima dodjele tih sredstava. Upravo je to istaknuto kao poticaj za udruživanjem, naime, „kako svi plivamo u istim problemima, potrebno je prepoznati lokalnih problem i dati jedni drugima podršku“ zaključila je Fani Bugarin-Soljan iz Centra za građanske inicijative Poreč.

chevron-right