Zašto građani nemaju povjerenja u pravosuđe?

17. listopada 2013.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ocijenila je danas kako građani nemaju povjerenje u pravosuđe poručivši da bi vlast trebala poraditi na ojačavanju tog povjerenja.

"U pritužbama koje smo zaprimili tijekom 2012. građani tvrde da je pravosuđe netransparentno, neučinkovito i korumpirano pa trebati promijeniti takvu percepciju", poručila je Vidović u objedinjenoj saborskoj raspravi o njezinom izvješću, izvješćima o pojavama diskriminacije te o obavljanju poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma.

Ured pučke pravobraniteljice je od ukupno 1.849 zaprimljenih predmeta u 2012. dovršio postupanje u 1.321 predmetu, od čega su 492 pritužbe utvrđene neosnovanima.

Najviše je predmeta bilo u području pravosuđa, zatim od osoba lišenih slobode te u području radnih i službeničkih odnosa.

Na području rada i zapošljavanja građani su se prituživali zbog kriterija napredovanja na poslu, prestanka radnih odnosa, neisplate plaća otpremnina i sličnog, rekla je Vidović preporučivši temeljitije preispitivanje službeničkog zakonodavstva.

"Mnogi problemi proizlaze iz siromaštva i nezaposlenosti"

Vidović je podsjetila i kako je danas Svjetski dan siromašnih, napominjući kako je kroz velik broj pritužbi u Uredu razvidno da mnogi problemi proizlaze iz njihovog siromaštva i nezaposlenosti.

Skrb o beskućnicima, upozorila je, prepuštena je jedinicama lokalne samouprave te postoji neujednačena praksa od sredine do sredine.

Najvažniji poslovi Nacionalnog preventivnog mehanizma su redoviti obilasci mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode, podsjetila je Vidović ističući kako tijekom prošle godine nije bilo postupanja koja se karakteriziraju kao mučenje ali bilo je, u vidu izuzetaka, onih koj se karakteriziraju kao ponižavanje.

Zaključila je i kako na području zaštite prava osoba lišenih slobode situacija nije alarmantna.

Treba olakšati položaj najranjivijim građanima

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva - 17. listopada - pučka pravobraniteljica Lora Vidović izrazila je danas nadu da će u uvjetima daljnjeg pogoršanja materijalnih uvjeta građana novi Zakon o socijalnoj skrbi u javnoj raspravi dati projekciju najugroženijih socijalnih skupina te regulirati prava i socijalne usluge u sustavu socijalne skrbi kojima će se ublažiti učinci krize na najranjivije skupine građana.

Nadamo se stoga da će bolje reguliranje socijalnog stanovanja, bolje ciljani i pravedniji socijalni transferi, posebice u odnosu na te skupine stanovništva, kriteriji po kojima bi se utvrđivala osnovica za socijalne naknade, uvođenje preciznijeg imovinskog cenzusa, bolji status i uređena prava beskućnika, naći svoje mjesto u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, ističe pravobraniteljica.

Gospodarska i financijska kriza u Republici Hrvatskoj uzele su svoj danak, pa posljednji statistički podaci pokazuju daljnje pogoršanje materijalnih uvjeta građana, upozorava pravobraniteljica u priopćenju za javnost. Prema posljednjim službenim podacima, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 21,1 posto, što znači da petina građana ne može podmirivati svoje osnovne potrebe, odnosno njihov dohodak je ispod praga rizika od siromaštva.

Od 1993., kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se na taj dan promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, 17. listopada obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Taj dan obilježava se samo dan nakon Svjetskog dana hrane, koji je posvećen upravo onima kojima je ugroženo temeljno ljudsko pravo na život zbog nedostatka hrane, u svijetu od kojeg pati još uvijek tri milijarde ljudi, stoji u priopćenju pučke pravobraniteljice.

chevron-right