Vladin prijedlog mamac za muljatore, a ne zdrave investicije

03. listopada 2013.

Osuđeni za gospodarski kriminal jer su, primjerice, davali mito ili možda „samo“ gubitaši – takvi ne trebaju brinuti - vrata prema daljnjim gospodarskim vrhuncima otvara im Vlada koja ništa od navedenog ne smatra preprekom ako dotični imaju strateški projekt o kojem, eto,  baš ona odlučuje je li strateški ili ne. Premda zvuči suludo, ali tako glase komentari organizacija civilnoga društva na Konačan prijedlog, kako upozoravaju - „destruktivnog i rušilačkog“, Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Umjesto da se, primjerice, pozabavi reformom javne uprave, Vlada se marljivo drži prečaca pa je s današnje sjednice na drugu stranu Markova trga poslala spomenuti zakon, koji će se i nakon provedene javne rasprave, jer formu se ponekad zadovoljiti mora, pred saborskim zastupnicima naći bez značajnijih izmjena. Drugim riječima, jednako kao i ranije, a možda čak i još više opasan po prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja.

„Zakon o strateškim investicijama potreban je zbog hitnog pokretanja investicijskog ciklusa“, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući kroz kratku prezentaciju kolegama u Banskim dvorima prijedlog Zakona koji od samog početka, kada ga se prvotno htjelo progurati čak u hitnoj proceduri, izaziva salve kritika. Međutim, uz podršku premijera Zorana Milanovića koji reče „Zakon se dugo pripremao, spreman je za proceduru“, ministar Vrdoljak tvrdi: „Ne derogiramo niti jedno zakonski određeno područje, nego samo ubrzavamo stvari.  Zakon u potpunosti poštuje Ustav i ne preskače lokalnu i regionalnu samoupravu i nije nam namjera ništa skrivati, dapače“.

Strateški kriminalno

U Zelenoj akciji nipošto ne dijele Vrdoljakov optimizam, štoviše, zgroženi su Konačnim prijedlogom Zakona, a zašto - objašnjava njihov predsjednik Bernard Ivčić, koji, između ostalog, upozorava: „U Zakonu nema preciznih kriterija, a strateški investitori mogu biti čak i javne tvrtke-gubitaši. Iz prethodne verzije Zakona izbrisan je članak 8 koji je onemogućavao da investitor strateškoga projekta bude osoba koja ima pravomoćnu presudu za kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala. Dakle, sada ništa ne sprječava Vladu da projekte dokazanih kriminalaca proglasi strateškima“.

„Vlada usvaja ovakav destruktivan i rušilački Zakon, a pritom još miče i odredbe koje su barem donekle trebale osiguravati neki red, naime, do brisanja članka 8 je došlo na zahtjev HDZ-a što su u Ministarstvu gospodarstva s oduševljenjem prihvatili“, kaže Ivčić temeljem ljetos provedene javne rasprave te dalje pobrojava nedostatke Zakona: „Vlada sama sebi daje mišljenje, naime, Odluke o strateškim projektima donosit će deveteročlano Povjerenstvo u kojem većinu čine uprav očlanovi Vlade, dok im ostatak društva prave gradonačelnik i župan s područja na kojem se ostvaruje projekt“.

Javnost je isključena

„Nadalje, člankom 16 zakona ukida se status javnog dobra neposrednom pogodbom za nekretnine u javnom vlasništvu, a rokovi za davanje odgovora su i dalje prekratki, niti ima obaveze izrade provedbenih planova pa tako u slučaju Srđa, gdje je problem bio Urbanistički plan, da je već bio na snazi ovakav Zakon prema kojem bi apartmansko naselje na Srđu bio strateški projekt, taj plan uopće ne bi ni bio problem“, ističe Ivčić i zaključuje: „Javnost je isključena oz procesa i nema kontrole niti mogućnost sudjelovanja u procesu odlučivanja“.

„Prema članku 7 zainteresirani investitor može određene podatke o projektu označiti kao poslovnu tajnu u smislu Zakona o zaštiti tajnosti podataka. Nadalje, Povjerenstvo tromjesečno izvješćuje Vladu o provedbi strateških projekata, ali hoće li ti izvještaji biti objavljeni, hoće li o njima raspravljati Sabor i gdje je uloga parlamenta pri odlučivanju o koncesijama?“ nastavljajući  listu ozbiljnih i opasnih nedostataka Konačnog prijedloga zakona o strateškim investicijama pita Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, koji zaključuje: „Opći je dojam da se opet radi o rasprodaji i nekontroliranom raspolaganju javnim dobrima. Naravno da je ovaj zakon i čisti PR kako bi se pokazalo građanima da Vlada želi izvući zemlju iz krize bez obzira na učinke ovog Zakona – mamca za muljatore, a ne zdrave investicije“.

chevron-right