„Saborski Odbor za Ustav otvara put ustavnoj krizi“

01. listopada 2013.

Unatoč svjetonazorskom neslaganju s namjerama referendumske inicijative „U ime obitelji“, GONG je poručio da oštro prosvjeduje protiv Odluke Odbora za Ustav koja predstavlja grubo kršenje ustavnopravnog poretka jer otvara put za ignoriranje obvezatnosti rezultata referenduma.  

"Ako Sabor usvoji predloženu odluku Odbora za Ustav, otvara se prostor za potencijalnu ustavnu krizu jer ona sa sobom nosi nepoštivanje Ustava od strane parlamenta i moguće nepriznavanje volje glasača na referendumu.  S obzirom na jasne odredbe Ustava, kako su naglasili i svi ustavnopravni stručnjaci u Hrvatskoj, odluka o promjeni Ustava donesena na referendumu obvezujuća je i ne treba je potvrđivati niti jedna institucija, pa ni Sabor“, podsjetio je izvršni direktor GONG-a i vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić na konferenciji za medije održanoj u GONG-u na kojoj je sudjelovao i Jurica Malčić, član Vijeća GONG-a te bivši ustavni sudac i bivši pučki pravobranitelj,  koji je upozorio: „Ako Sabor donese ovakvu višestruko pogrešnu odluku, to znači da je odustao od svog prava da uopće ikada sa stajališta Ustava preispituje sadržaj referendumskog pitanja. Osobno smatram i da to nije samo pravo, nego i dužnost Sabora ukoliko smatra da pitanje nije u skladu s Ustavom“.

Stoga je Zelić u ime GONG-a  još jednom „pozvao Sabor da zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, jer će time pokazati da mu je stalo do jačanja parlamentarizma, a ukoliko se to ne dogodi, GONG apelira na Vladu da preispita ovako nedovoljno mudru odluku i da ona zatraži da se ide na Ustavni sud i promijeni tekst sadržaja odluke o raspisivanju referenduma“. Saborske zastupnike je, pak, podsjetio na „prisegu koju su položili stupanjem na zastupničku dužnost i koja ih obavezuje poštivati Ustav te odbaciti ovako sročenu Odluku o raspisivanju državnog referenduma“. 

„Žalosti pogled vladajućih prema građanima“

"Odluka da se raspiše referendum, višestruko je pogrešna jer Sabor kasnije nema legitimacije da postavi pitanje ustavnosti, a položaj Sabora ne bi bio lošiji čak i da Ustavni sud odluči da to pitanje jest u skladu s Ustavom“, naglasio je Malčić i dodao: „Moj stav je da o navedenom pitanju ne bi trebalo raspisati referendum jer se ono tiče temeljnih ljudskih prava i zadire u načelo sekularne države, naime, pitanje je protivno članku 3 Ustava kojim je, između ostalog, propisano da su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova te poštivanje prava čovjeka - najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava“.

S obzirom da GONG smatra kako neke stvari, poput ljudskih prava i prava manjina ne bi uopće smjele biti predmetom odlučivanja na referendumu, Zelić je upozorio i kako je to samo jedna od manjkavosti zakonodavnog okvira za referendum, te je upitan za osvrt na izjavu Peđe Grbina, SDP-ova predsjednika Odbora za Ustav, koji ustraje na tome „da bez obzira na rezultat referenduma, Sabor ima pravo na konačnu odluku“, zaključio: "Žalosti me takva izjava i općenito pogled vladajućih prema ulozi građana u društvu. Mislili smo da će ova vlast imati nešto drugačiji pogled na ulogu građana u političkim procesima. Uostalom, već u prvom članku Ustava stoji da narod ostvaruje svoju vlast izborom svojih predstavnika, ali i neposrednim odlučivanjem. Isto tako u Ustavu stoji da građani mogu pokrenuti postupak za raspisivanje referenduma o promjeni temeljnog dokumenta te je, ukoliko se prikupi dovoljan broj potpisa, ta odluka obvezujuća“.

chevron-right