Čujte naše glasove: Građani prije svega!

01. listopada 2013.

Udruga za samozastupanje, GONG, Europska platforma samozastupnika (EPSA) te Inclusion Europe organiziraju europsku konferenciju samozastupnika „Čujte naše glasove: Građani prije svega!“ od 4. do 6. listopada 2013. u Zagrebu u hotelu Dubrovnik.  Ovaj trodnevni događaj bit će prilika da se donositelji odluka, stručnjaci, ali i najšira javnost upoznaju sa stavovima i potrebama osoba s intelektualnim teškoćama – samozastupnika.

U Europskoj godini građana imat ćemo priliku čuti što osobe s intelektualnim teškoćama žele i kakvu podršku trebaju da bi mogli ostvariti svoja ljudska i građanska prava.  Samozastupnici mogu dati bitan doprinos domaćim, ali i europskim politikama za ljudska prava, s obzirom da sami mogu objasniti s kojim se situacijama diskriminacije suočavaju u svakodnevnom životu te kako se s njima nose.

U uvodnom dijelu konferencije bit će održana rasprava na temu uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u demokratske procese u zajednici. Osobe s intelektualnim teškoćama ove su godine po prvi put dobile priliku glasati na europskim i lokalnim izborima što svakako predstavlja pozitivan iskorak u poštivanju ljudskih i građanskih prava osoba s invaliditetom. Ususret zakonskim prijedlozima novog Obiteljskog  zakona i Zakona o udrugama kojima se regulira jedan dio tih prava, na konferenciji ćemo pokrenuti i raspravu o utjecaju navedenih zakona na život osoba s intelektualnim teškoćama.

Detaljan okvirni program prvog dana konferencije pročitajte ovdje.

Radi osvještavanja javnosti o pravima samozastupnika, klub samstupnika Udruge "Zvono" iz Belišća organizirao je povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom okrugli stol "Mi možemo sve" - ovdje pogledajte video s okruglog stola.

chevron-right