Kandidati za Povjerenika na "saslušanju"

22. rujna 2013.
Hrvatska je na putu da dobije prvog/u povjerenika/icu za informiranje – nadležni saborski odbori za Ustav te informiranje u ponedjeljak će razgovarati s kandidatima za tu dužnost, dok će konačnu odluku donijeti Sabor na plenarnoj sjednici.

Prema Saboru bi trebao otići prijedog s najmanje dva imena. Povjerenika se bira na pet godina i može biti ponovno izabran.

Uvjeti za izbor su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij pravne ili društvene struke, najmanje deset godina radnog iskustva u struci. Uz to, kandidirati se može i osoba koja je istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije, te koja nije član političke stranke.

Povjerenik za informiranje neovisno je tijelo kakvo poznaju mnoge europske države, zadaća mu je pomoći građanima da lakše dobiju informacije od državnih i lokalnih tijela i institucija, da štiti i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama.

Obavljat će i poslove drugostupanjskog tijela u žalbama na ostvarivanju prava na pristup informacijama, kao i inspekcijski nadzor. Povjerenik će imati svoj ured, odnosno stručnu službu.

Tko su kandidati?

Podsjetimo, na javni natječaj za povjerenika, koji je proljetos raspisao Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, javilo se osam kandidata, no Odbor je odbacio kandidaturu novinara Ivana Pandžića uz obrazloženje da nema deset godina radnog iskustva u struci.

'U igri' tako ostaju novinarke Ana Raić Knežević iz Novog lista, Sandra Križanec s HRT-a i Gordana Grbić, svojedobno i SDP-ova saborska zastupnica i glasnogovornica te stranke.

Odbori za Ustav te za medije na zajedničkoj će sjednici 'saslušati' i politologa Dubravka Marića, bivšeg pomoćnika ravnateljice REGOS-a, pravnu savjetnicu AZOP-a Miriam Lazić, docenticu na zagrebačkom Pravnom fakultetu Anamariju Musu te savjetnicu u jednom od ureda Predsjednika Republike Anu Subotić.

O detaljima iz njihova životopisa možete čitati ovdje.

chevron-right