"Velike ribe" ne smiju proći nekažnjeno

20. rujna 2013.

Prekršajni sudovi izrekli su gotovo 200 osuđujućih presuda protiv stranaka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih članova lokalnih tijela koji su 2011. prekršili Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, izvijestilo je Državno odvjetništvo na internetskim stranicama.

Udruga GONG ocijenila je pozitivnim što se pokreću postupci protiv izbornih sudionika, ali smatraju da se ne smije dogoditi da budu pokrenuti samo protiv nezavisnih vijećnika ili manjih stranaka koji nisu namjerno kršili zakon, možda iz neznanja, dok se "velike ribe" zbog težih povreda izvuku i prođu nekažnjeno.

Iako je SDP za relativno blaži prekršaj kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvještaja u travnju kažnjen tromjesečnim gubitkom prava redovitog financiranja iz proračuna riječ je, napominju u GONG-u, o administrativnoj, a ne sudskoj kazni.

Zbog prekršaja vezanih uz godišnje financijske izvještaje za 2011. odvjetništvo je zaprimilo 966 predmeta od Državnog ureda za reviziju (DUR), dok je povodom obavijesti Državnog izbornog povjerenstva (DIP) osnovano 117 predmeta.

Općinska državna odvjetništva su na prekršajnim sudovima, temeljem obavijesti DUR-a, pokrenula 885 postupaka, od kojih je 197 završilo osuđujućim presudama. Odvjetništva su obavijestila Državni ured za reviziju o nepokretanju postupaka u 37 predmeta, dok su u ostalim predmetima izvidi u tijeku.

Više transparentnosti - manje korupcije

Povodom obavijesti DIP-a, državna odvjetništva su na prekršajnim sudovima pokrenula 103 postupka, a sudovi su donijeli dvije osuđujuće presude. Odvjetništva su obavijestila Državno izborno povjerenstvo o nepokretanju postupaka u osam predmeta, dok su u ostalim predmetima izvidi u tijeku.

Pokretanje postupka, po mišljenju GONG-a, može ukazivati na početak snažnije provedbe zakona te samim tim i na više transparentnosti i manjem prostoru za korupciju.

Drže, međutim da će pravi test provedbe zakona biti nadzor financiranja izborne promidžbe za lokalne izbore koja je, po njihovoj procjeni dosad obilovala primjerima netransparentnosti financiranja izborne kampanje i kažnjavanjem stranaka i kandidata koji su sustavno kršili zakon i nisu pokazali vjerodostojne izvještaje.

GONG zaključuje kako treba dodatno raditi i na jačanju kapaciteta DIP-a koji provodi nadzor, ali i edukaciji političkih stranaka i nezavisnih kandidata o novom zakonu. Drže da i dalje ima prostora za poboljšanje zakona pojednostavljivanjem procedura financijskog izvještavanja radu radi učinkovitijeg nadzora.

chevron-right