Neovisno sudstvo - put do demokracije

18. rujna 2013.

Izravan izbor predsjednika Europske komisije, treba li EU postati federacija, korupcija i borba protiv krize – dio je pitanja iz okvira uobičajenih europskih tema koje su uglavnom zanimale Europljane pristigle iz četiri članice EU - Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije - u Trst na "dijalog građana" s potpredsjednicom EK i povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding u organizaciji Predstavništva EK u Rimu, piše Novi list.

Usred bure oko „Lex Perković“ i europskog uhidbenog naloga te sankcija EK nitko od nekolicine građana iz Hrvatske, kojih je stotinjak u ponedjeljak 16. rujna u Trst došlo autobusima iz Pule i Zagreba, u organizaciji EK, nije spomenute teme stavio na dnevni red, već su ih zanimale korupcija u Hrvatskoj i nezakonite deložacije.

„Nažalost, korupcija nije samo problem u Hrvatskoj. Protiv korupcije se možete boriti samo ako imate referentno društvo i iako imate dobro pravosuđe koje funkcionira. Korupcija ne nestaje preko noći"“, odgovorila je Reding i pozvala građane da joj dostave dokumentaciju te također istaknula:  „Radila sam s hrvatskom vladom na izgradnji neovisnog sudstva. To je bilo zadnje poglavlje na hrvatskom putu. U demokraciji trebate dobar pravosudni sustav da bi ona funkcionirala".

chevron-right