Ususret EU izborima - sumnje i buđenja, horor i avangarda

13. rujna 2013.

«Djeluj, biraj, utječi» - geslo je pod kojim je ovoga tjedna službeno započela informativna kampanja za europske izbore iduće godine na kojima će svi državljani Europske unije moći dati svoj glas za sastav Europskog parlamenta i Europske komisije. Cilj je privući što više birača s obzirom na «tradicionalno» slab odaziv, koji legitimnost izabranih članova dovodi u pitanje, dodatno pojačavajući demokratski deficit EU koja se već neko vrijeme nalazi u krizi. Mogu li izbori 2014. biti prekretnica? 

«Moramo prestati sumnjati u Europu i početi se ponašati kao Europljani»

«U povodu europskih izbora iduće godine otkrit ćemo vam najbolje čuvanu tajnu naših nacionalnih političarki i političara: Država-Nacija, koju oni u modernoj vladavini proglašavaju lijekom za sve, ubrzano se pretvara u istrošenu političku strukturu.

To se osobito odnosi na europske zemlje. Europa je već više godina u trajnoj krizi. Međutim, najambicioznije rješenje koje se danas nudi za suočavanje s takvom opasnom situacijom je održavanje europskih izbora u svim zemljama Europske unije istoga dana te izravan izbor predsjednika Europske komisije. Priznajmo, to je jako daleko od onoga što bi bilo potrebno za Europu velikog praska.

Sazrelo je vrijeme za rađanje jednog transnacionalnog, transgeneracijskog, neideološkog pokreta koji bi omogućio da europska integracija u svojoj praksi prijeđe na višu razinu. Problem nije u tome što naše vlade ili parlamentarci nemaju prave volje ili što su čak i nesposobni da odgovore na izazov. Oni jednostavno nisu u u stanju sagledati današnju središnju političku realnost.

Naspram toga, prihvatimo u potpunosti ono što mnogi među nama predosjećaju već dulje vrijeme - da živimo u zoru jedne nove ere, postnacionalne ere, ere u kojoj se Europljani mogu nadati da će ponovo biti avangarda. Moramo prestati sumnjati u Europu i početi se ponašati kao Europljani. Prvi je korak da ne glasujemo kao Francuzi, Nijemci ili Grci - nego kao Europljani».

Dio je to teksta objavljenog u kolumni u New York Timesu, čiji su autori utemeljitelji pokreta «Europljani. Sad.» (Europeans. Now.) Daniel Cohn-Bendit, član njemačkih zelenih u Europskom parlamentu, i Felix Marquardt, direktor tvrke za odnose s javnošću.

«Demokrati Europe, probudite se!»

Na njihovu se «deklaraciju» oglasio užasnuti Vaclav Klaus, poznati euroskeptik i bivši češki predsjednik, nazivajući ih «suvremenim ultraljevičarima:»»Njihov moto je namjerno izvučen iz Marksovog Komunističkog manifesta, gdje se kaže: „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ Suvremeni ultraljevičari – koji danas više nisu samo crveni već i iz tabora zelenih – pokušavaju oživjeti horor koji je donio taj manifest, uz desetke milijuna žrtava komunističkog projekta, koji se na kraju raspao prije skoro četvrt stoljeća. Ovi ljudi upravo to pokušavaju oživjeti uz pomoć Europske unije.

Bila bi tragična greška da se na ovo ne odgovori. Ali, avaj, demokrati spavaju. Povijest nas uči da, ako se ne suprotstavimo aktivno i na vrijeme, u bliskoj budućnosti će doći do tragičnih ishoda i u državama i u europskim institucijama. Onda će biti prekasno.

Zato apelirajmo na sve demokratske elemente Europe, na sve one koji i dalje vjeruju da Europa ne smije postati laboratori još jednog društvenog eksperimenta vječitih revolucionara, na sve one koji se žele suprotstaviti žestoko i beskompromisno. Demokrati europskih zemalja, probudite se!»

chevron-right