Sabor u zakonodavnom stampedu

16. srpnja 2013.

Od travnja do sredine srpnja, dakle na upravo završenoj 8. sjednici, Hrvatski sabor zasjedao je 39 dana ili 266 sati, donio 145 zakona i raspravio 197 točaka, statistika je saborskoga rada predstavljena danas novinarima.

Podijeli li se broj sati koje su zastupnici proveli u klupama s brojem točaka koje su raspravili, proizilazi da su na svaku točku potrošili 1,3 sata. Od 145 donijetih zakona, čak 81 donijet je jednoglasno.

Sabor je ove godine održao dvije sjednice, zasjedao je 64 dana, donio 205 zakona od kojih je 134 usklađeno sa zakonodavstvom EU. Broj zakona koje su zastupnici donijeli u godinu i pol rada sedmog saborskog saziva, dakle od prosinca 2011. godine, još je impresivniji – čak 404, raspravili su ukupno 682 točke.

Ulazak u EU bio je Hrvatskoj cilj i prioritet, Sabor je na to odgovorio radom, uzvratio je predsjednik Sabora Josip Leko na novinarski upit kako tako veliki broj akata utječe na pravni sustav, institucije i građane. Leko 'priznaje' da brzina može utjecati na neusklađenost propisa, dodaje da predstoji ozbiljan rad u tom području, te da će hrvatski pravni sustav biti pod paskom EU.

Tko su bili najaktivniji zastupnici?

Statistika o zastupničkoj aktivnosti u godinu i pol, preciznije do 19. lipnja, pokazuje da se najviše puta za riječ javio HDSSB-ovac Zoran Vinković – čak 756 puta. Slijede ga laburist Branko Vukšić (677), HDSSB-ov Boro Grubišić (510), HDZ-ovi Ivan Šuker (509) i Josip Borić (376).

HNS-ovi Petar Baranović i Srđan Gjurković sa dvjesto, odnosno 185 javljanja, najaktivniji su zastupnici vladajuće koalicije, a slijedi ih SDP-ov Šime Lučin (178). Dvanaest zastupnika na popisu je onih koji se nikad nisu javili za riječ, no većina njih u saborske je klupe sjela prije nekoliko dana, pa dakle nisu ni imali prave prilike za javljanja. Ipak, u skupini "dvanaestorice" dva su zastupnika od početka saziva – SDP-ov Josip Vuković i Željko Kerum (HGS).

Po jedno javljanje bilježe SDP-ove zastupnice Vesna Želježnjak i Ada Damjanac, po dva puta Marijan Škvarić (SDP), Marija Rapo (HDZ) i Perica Jelečević (HDZ), po tri puta nezavisni Jakša Baloević i Dragutin Glavina (HNS). Sa samo četiri javljanja u godinu i pol začelje drže Ivan Račan (SDP) i šef najjače oporbene stranke Tomislav Karamarko (HDZ).

U godinu i pol zastupnici su ukupno postavili 1360 pitanja – 183 'usmena", te 1177 u pisanom obliku. I dok SDP i HDZ kao najbrojnije stranke logično prednjače po broju usmenih upita Vladi, laburisti prednjače u pisanim upitima – od 1177 laburističkih je čak 783.

chevron-right