Izabran Odbor za europske poslove

12. srpnja 2013.

Hrvatski sabor izabrao je danas čelništvo i članove Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, pa će tako na njegovom čelu biti SDP-ov Daniel Mondekar, a potpredsjednici HDZ-ov Gordan Jandroković i HNS-ov Jozo Radoš.

U odbor su izabrani i SDP-ovi Dragica Zgrebec, Ingrid Antičević-Marinović, Peđa Grbin, Igor Rađenović, Romana Jerković i Damir Mateljan, HNS-ov Igor Kolman, SDSS-ov Milorad Pupovac, HDZ-ovi Davor Božinović, Martina Dalić, Frano Matušić i Tomislav Klarić, te Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista i HDSSB-ov Boro Grubišić.

Sukladno Zakonu o suradnji Vlade i Sabora, Odbor za europske poslove ima predsjednika, dva potpredsjednika i 14 članova, a moći će angažirati i šest vanjskih članova te će na sjednice pozivati i hrvatske članove EU parlamenta. Među novoizabranim članovima dobar dio bili su promatrači u Europskom parlamentu.

Odbor za europske poslove predstavlja središnje tijelo Sabora za obavljanje europskih poslova te će, između ostalog, donositi Radni program za razmatranje stajališta RH, razmatrati dokumente EU-a i stajališta Republike Hrvatske o dokumentima EU-a o kojima će moći donositi i zaključke, razmatrat će Vladina izvješća o sastancima Vijeća EU-a, sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a itd.

Odbor izvršava saborske ovlasti iz područja europskih poslova, osim u pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike E, a način njegova rada uređen je zakonom i saborskim Poslovnikom.

chevron-right