Vijeće za odgoj i obrazovanje: zdravstveni odgoj opravdan i potreban

11. srpnja 2013.

Kurikulum zdravstvenog odgoja sa svim modulima opravdan je i potreban u hrvatskim školama, zaključilo je i danas priopćilo Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje.

Vijeće zdravstveni odgoj smatra opravdanim i potrebnim jer je „utemeljen na znanstvenim i stručnim spoznajama o ljudskom zdravlju i spolnosti, jer promiče vrijednosti koje su primjerene i prihvatljive za demokratsku zajednicu i njezinu javnu školu, potičući kod učenika kritički stav, osobnu autonomiju, odgovorno ponašanje, toleranciju i poštivanje prava drugih osoba“, navodi se u Mišljenju o kurikulumu zdravstvenog odgoja Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Vijeće smatra da se mora osigurati interaktivna provedba Kurikuluma kroz različite didaktičko-metodičke oblike i metode rada koji osiguravaju razvoj kurikuluma i njegovo trajno unapređivanje te preporučuje da se u njegovoj primjeni „što više razradi i naglasi onaj njegov dio kojim se osigurava otvorenost za sva mišljenja koja odgovorno jamče skladan razvoj djece i mladih“.

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje o Kurikulumu zdravstvenog odgoja raspravljalo je na sjednici 10. srpnja nakon zamolbe Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da u tijeku javne rasprave o Kurikulumu Ministarstvu dostavi svoje stručno mišljenje, primjedbe i prijedloge.

Podsjetimo, Kurikulum zdravstvenog odgoja u školama se primjenjivao od veljače, a Ustavni sud ukinuo ga je 22. svibnja uz obrazloženje da država nije ispunila proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje na „uravnotežen način“ uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo mišljenje vijeća roditelja, niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. Nije, upozorio je, bila provedena ni javna rasprava o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici. Nakon odluke Ustavnoga suda Ministarstvo je 1. lipnja otvorilo javnu raspravu koja će biti zaključena sutra.

chevron-right