(Ne)naučene lekcije – (zlo)upotreba referenduma ili što je kome preče?

09. srpnja 2013.

Sukladno uobičajenoj proceduri za raspisivanje referenduma na traženje građanskih inicijativa, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatražio je, i to jednoglasno, od Vlade, odnosno ministarstava uprave i unutarnjih poslova provjeru potpisa koje je od 750.000 građana prikupila inicijativa „U ime obitelji“ tražeći da se brak Ustavom definira isključivo kao zajednica muškarca i žene.  Istovremeno, od inicijative Odbor je zatražio razrješenje nejasnoća oko toga je li i kada mijenjana formulacija oko referendumskog pitanja.

Iako je HDZ-ov Vladimir Šeks predložio da se Vladi, „kako bi se odbacilo spekulacije da će se odugovlačiti s raspisivanjem referenduma“, zada i rok u kojem treba obaviti provjeru navodeći 15. rujan, Odbor je to većinom glasova odbio, a prihvatio prijedlog HNS-ovog Goran Beusa Richemberga i zatražio da se inicijativa 'U ime obitelji' očituje što je točno pisalo u tekstu referendumskog pitanja za koje su građani davali potpise. Naime, pitanje za koje ih je inicijativa prikupljala glasi: „Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“, no pritom nije bilo jasne napomene u koji članak Ustava treba ugraditi odluku na referendumu ako ona bude potvrdna.

Dio rasprava u javnosti vodio se upravo i na temu izostanka potpune formulacije, koja se, međutim, u zahtjevu predanom Saboru detaljno navodi: „Pod pretpostavkom da predmetna odluka bude donesena na referendumu, predlaže se da neposrednom voljom naroda izglasana odredba Ustava „Brak je životna zajednica žene i muškarca“ bude uglavljena u čl. 62 stavak 2. Ustava RH, dok dosadašnji stavak 2. članka 62. Ustava RH postaje stavak 3. istog članka Ustava RH“.

Pokaže li se da ova formulacija nije bila uz referendumsko pitanje na listama za skupljanje potpisa od samog početka, nego je dodana kasnije, „to bi moglo biti sporno. Tražit ćemo da se organizator očituje kada je to ubačeno“, kazao je predsjednik Odbora SDP-ov Peđa Grbin. S druge strane,  vezano za odbijanje roka koji je predlagao Šeks, Grbin je, nakon što je na to u raspravi upozorio laburist Dragutin Lesar, također kazao da za to nema zakonskog uporišta. Između ostalog, to znači i da Sabor može čekati mjesecima da se obavi provjera s obzirom da ni saborski Poslovnik ne određuje rok u kojem Vlada treba obaviti zadatak, podsjetio je Lesar.

Novi Zakon o referendumu - urbana legenda?

Doduše, rupa je ili kako se često kaže „omaški“ kad je u pitanju zakonska regulativa referenduma podosta, i to ne samo po pitanju trenutnog slučaja i to usprkos ili možda baš zato jer se o novom Zakonu o referendumu, neusklađenom s Ustavom, često priča, ministar uprave ga još češće najavljuje, ali prijedlog nikako da ugleda svjetlo dana pa se mnogi pitaju i je li više riječ o urbanoj legendi.

Među njima, čini se, nije Ustavni sud koji zasad nije našao za shodno reći barem štogod na temu nesuklađenosti Zakona s Ustavom, a do formalnih filozofiranja, čini se, nije ni SDP-ovom Nenadu Staziću kojemu su stvari jasne: „Svako društvo sebi određuje prioritete i to što je sad netko iskoristio, zloupotrijebio manjkavosti Zakona o referendumu ne sprječava saborske zastupnike da brane ljudske vrednote, a ovo je temeljno pitanje ljudskih prava.  Naš Ustav štiti obitelj, ali ona ne mora proizaći iz braka i zato nije dobro da brak postane ustavna materija. Svako drugačije rješenje značilo bi propuštanje obveze zaštite manjina“.

Koliko u tu domenu spada današnja apsolutno neprimjerena izjava na Odboru njegove stranačke kolegice Ingrid Antičević Marinović: „U trenutku kada se Vlada bavi želucima ljudi, dopustite da kažem da joj je to preči posao nego da se bavi stražnjim dijelovima njihovog tijela“, podložno je raspravi, pri čemu je SDP-ova zastupnica usput ipak i iskazala mišljenje da „definiciju braka ne treba dignuti na ustavnu razinu jer to onda sve zajednice dovodi u pitanje“.

Da unošenju „svjetonazorske materije u Ustav nema mjesta, istaknuo je Nenad Zakošek, vanjski član Odbora i dekan Fakulteta političkih znanosti, kazavši da to smatra „ugrožavanjem sekularnog principa države“. „Uzimajući u obzir vrijednosne stavove, za GONG i za Platformu 112, ova inicijativa ide u smjeru diskriminacije jednog dijela građana, ali ako Ustavni sud kaže da se referendum može raspisati, ta je odluka obvezatna za Sabor. Međutim, ova situacija treba biti lekcija političkim elitama da se uredi pitanje referenduma jer sutra se može dogoditi da se na referendumu odlučuje o ukidanju Sabora“, upozorio je Dragan Zelić, vanjski član Odbora i izvršni direktor GONG-a, koji je spomenuo i potrebu raščišćavanja financijske transparentnosti inicijative. 

Budu li zadovoljeni svi ustavni uvjeti, referendum se mora raspisati

„Referendum je teoretski veoma zgodan, izražava volju većine – naroda, ali ta većina može ugroziti prava manjine i o tome treba voditi računa“, podsjetio je Ivan Koprić, vanjski član Odbora i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji je pobrojao nelogičnosti oko neusklađenosti Zakona s Ustavom i cijeli niz ostalih neriješenih pitanja.  A sve njih kao i lekciju su vladajući mogli već i izbjeći da su uzeli u obzir stavove iznesene na prije nekoliko mjeseci održanoj tematskoj raspravi Odbora o neuređenosti referenduma. Međutim, i danas je opet na tu temu utrošeno dosta vremena i već mnogo puta izrečenih riječi, ali je najveći naglasak stavljen na potrebu da se ustavnost referendumskog pitanja treba ocijenjivati prije, a ne tek nakon provjere vjerodostojnosti prikupljenih potpisa.  

Da Sabor ne može biti protiv referenduma ako se pokaže da su potpisi vjerodostojni i ako je referendumsko pitanje ustavno, naglasio je i SDSS-ov Milorad Pupovac: „Međutim, mi u SDSS-u smo mišljenja kako riskiramo da preko jedne inicijative dovedemo u pitanje sekularnost Ustava i države. Nitko nije protiv toga da se poštuje tradiciju, ali to treba ostvariti pojedinac. Odredba o braku kao zajednici muškarca i žene dovodi mnogu djecu i građane u opasnost od diskriminacije“.

Da će „Vlada uskoro iznaći rješenje prema kojem će se uživanje svih prava koja proizlaze iz prava na brak omogućiti svim osobama u Hrvatskoj koje to žele, neovisno o njihovoj spolnoj orijentaciji“, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je osudila i napade na volontere inicijative „U ime obitelji“.

chevron-right