Transparentno.hr za građane

08. srpnja 2013.

Zanima vas što se događa s nekom tvrtkom - posluje li s dobiti ili gubitkom, koliko plaća svoje zaposlenike, je li u blokadi? Odgovore možete doznati posjetom na transparentno.hr  - internetski servis Fine koji omogućava brzu pretragu i jednostavan uvid u opće i financijske podatke poslovnih subjekata koji su obveznici poreza na dobit.

Transparentno.hr je, doduše,  još u beta verziji i Fina obećava njegovo kontinuirano unaprjeđenje, a za njegovo korištenje nije potreban novac. Naime, podacima ćete lako pristupiti putem Vingda, virtualne valute koju ćete zaraditi kad pročitate nešto o servisu ili o Fini, a alternativno ga možete i kupiti. Vingd je ovdje kako bi podacima mogli pristupiti svi građani, na način koji sami odaberu.

Upravo u tome i jest kvaka, naime, sve se te podatke može prikupiti i na druge, ali nešto duže i teže načine, kojima se i dalje mogu služiti svi oni kojima informacije s transparentno.hr neće biti dostatne. Podatke se prikuplja iz Fininih javnih registara, a to su Registar godišnjih financijskih izvještaja,  Jedinstveni registar računa i Registar koncesija. Podaci iz grupe Poslovanje (broj računa i blokada) i podaci o koncesijama ažuriraju se dnevno, a podaci iz grupe Dobit i Zaposlenici ažuriraju se jednom godišnje iz Fininog Registra godišnjih financijskih izvještaja koje su obveznici poreza na dobit dužni dostaviti Fini u svrhu javne objave.

Uključeni su svi poslovni subjekti u Republici Hrvatskoj koji su obveznici poreza na dobit prema Zakonu o porezu na dobit, a podatke objavljene na Transparentno.hr možete koristiti samo za vlastite potrebe i na osobnu odgovornost. Podaci se ne smiju koristiti u komercijalne svrhe na način da ih se ustupa trećim osobama, dalje distribuira ili objavljuje.

Ključ je da je ovdje riječ o servisu orijentiranom prema građanima što predstavlja korak prema većoj otvorenosti i dostupnosti podataka, a što donosi dodatan poticaj boljoj atmosferu i cijelom društvu, a time i gospodarskom napretku. Podsjetimo, ekonomska vrijednost otvorenog pristupa podacima je takva da je istraživanje za potrebe za Europske komisije pokazalo da bi korist od otvaranja podataka vlada mogla biti oko 140 milijardi eura godišnje u svih 27 članica Europske unije.

chevron-right