Politička pismenost za razumijevanje političkih procesa

03. srpnja 2013.

Politika, demokracija, populizam, političke stranke, politička kultura, politička socijalizacija, civilno društvo ... pojmovi su to o kojima su nastavnici i nastavnice te učitelji i učiteljice, koji žele razvijati vlastite građanske, društvene i političke kompetencije te se osposobiti za kvalitetnije poučavanje građanskog odgoja i obrazovanja u školi raspravljali u lipnju u Zadru gdje su sudjelovali u GONG-ovoj Edukaciji za građansku pismenost.

Edukacija za građansku pismenost sastoji se, podsjetimo, od tri modula: političke, EU i medijske pismenosti, a prvi modul „Politička pismenost“ proveden je 19. i 20. lipnja 2013. U IMPACT centru u Zadru.

Osnovni cilj ovog modula je upoznati sudionike i sudionice s temeljnim konceptima važnima za razumijevanje i analiziranje suvremenih političkih procesa na lokalnoj i nacionalnoj, ali i globalnoj razini. Ti koncepti i njihovo poznavanje neophodan su instrument za razumijevanje politike pa je pojmovna analiza osnovni metodički postupak ovog modula.

Sudionice i sudionici upoznati su s pojmovima kao što su politika, demokracija, populizam, političke stranke, politička kultura, politička socijalizacija, civilno društvo i drugi.

Uvažavajući važnost političke kulture za funkcioniranje suvremenih političkih sustava posebna pozornost posvećena je pojmu demokratske političke kulture i procesima putem kojih se takav tip političke kulture stvara, prenosi i transformira, a evaluacije nastavnica i nastavnika pokazuju zadovoljstvo načinom rada i temama kojima su se bavili, pa su tako istaknuli da je bilo zanimljivo, poučno i informativno te dobro pripremljeno i korisno za rad, kao i poticajno i važno u kontekstu spoznaje o važnosti političkog obrazovanja i socijalizacije.

 

chevron-right