U fokusu - sustavno uvođenje građanskog obrazovanja

29. lipnja 2013.

U cilju jačanja demokratizacije društva i aktivnog građanstva važno je u fokusu imati sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja na sve razine obrazovnog sustava u Hrvatskoj, odnosno aktivno sudjelovati u društvu, zaključeno je na okruglom stolu održanom 14. svibnja 2013. u Petrinji u sklopu kampanje za informiranje o sadržaju i važnosti građanskog odgoja i obrazovanja «Znam, razmišljam, sudjelujem!» u organizaciji Centra za mirovne studije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske i GONG-om.

 

U tom je kontekstu tematizirana eksperimentalna provedba građanskog odgoja i obrazovanja pri čemu su predstavljene značajne odrednice kurikuluma, eksperimentalna provedba građanskog odgoja i obrazovanja u školama.

Također, predstavljen je i projekt «Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama» kroz koji se u njima podržava provedba ovog eksperimentalnog programa, a Jadranka Huljev iz Ministarstva obrazovanja govorila je o mogućnostima i planovima Ministarstva u nadolazećem razdoblju usmjerenima na uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u cjelokupni srednjoškolski i osnovnoškolski sustav.

Osim nje, okruglom je stolu bilo prisutno i još tridesetak sudionika, uglavnom iz škola, a od predstavnika institucija još su bili prisutni Marta Raljević iz Vladina Ureda za udruge te Predrag Šipka iz Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

 

chevron-right