Građansko obrazovanje za jačanje demokracije i aktivnog građanstva

29. lipnja 2013.

Glavni doprinos građanskog odgoja i obrazovanja ogleda se u osposobljavanju učenika i učenica te jačanju demokracije i aktivnog građanstva. Stoga je važno njegovo sustavno uvođenje, kao i osiguranje potrebnih resursa, zaključeno je na okruglom stolu održanom 29. travnja 2013. u Gospiću u sklopu kampanje za informiranje o sadržaju i važnosti građanskog odgoja i obrazovanja «Znam, razmišljam, sudjelujem!» u organizaciji Centra za mirovne studije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske i GONG-om.

Građanski odgoj i obrazovanje nudi osposobljavanje mladih za život u demokratskom društvu kroz prenošenje korisnih i praktičnih znanja i vještina. Stoga je ključno njegovo sustavno uvođenje pri čemu valja razmišljati dugoročno što posebno uključuje uvođenje toga sadržaja na visokoobrazovnu razinu kako bi studenti i studentice također usvojili znanja iz ovog područja, a posebno kako bi se obrazovali za prenošenje znanja i vještina kroz nastavu.

Naglašeno je to u dugoj i bogatoj raspravi na okruglom stolu kojemu je prisustvovalo tridesetak sudionika iz škola, uključujući ravnatelje iz Gospića i Obrovca te nastavnice i nastavnike, kao i predstavnike drugih lokalnih institucija te Jadranku Huljev iz resornog Ministarstva obrazovanja i Vesnu Lendić Kasalo iz Vladinog Ureda za udruge.

Istaknuta je također nužnost osiguranja potrebnih resursa: financiranje osposobljavanja nastavnika i nastavnica, zapošljavanje ili omogućavanje sudjelovanja stručnih suradnika i suradnica u provedbi, plansko uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja te osiguravanje potrebnih priručnika i materijala za učenike i provedbu nastave.

Naglasak je stavljen i na važnu ulogu organizacija civilnog društva i njihov doprinos u demokratizaciji društva te specifičan doprinos u obrazovanju, a predstavljene su i mogućnosti suradnje sa školama te načini podrške kvalitetnoj provedbi građanskog odgoja i obrazovanja.

chevron-right