Dođite na svetost slavljenja pristupa EU

28. lipnja 2013.

Niz udruga nezavisne kulture i civilnog društva pozivaju na zajedničko stvaranje hrvatsko-europskog društva prijateljstva, poigravajući se pojmovima i slikama hrvatske i europske tradicije, političkim frazama, ceremonijalnom pompoznošću i državničkim ikonografijama:

Željko Zorica: KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF)

(audio-video-jestiva instalacija uz kontrolirani happening)

                                                                                        THERE IS NO ALTERNATIVE OR LOVE ME OR LEAVE ME

30.6.2013. / 1.7.2013. od 22:00 do 1.00

Trg Francuske Republike, Zagreb

 KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF) je kontrolirani happening, s velikom umjetničkom instalacijom, koji se odvija na otvorenom na Trgu Francuske Republike i uz brojnu publiku paralelno dok se na Trgu bana Josipa Jelačića odvija politička svečanost ulaska RH u EU.

Svetost slavljenja pristupa Uniji u našem kontroliranom happeningu će biti popraćena čitanjem tekstova zakletvi državnika od strane umjetnika i aktivista, pjevanjem himne i video projekcijama koje će dopustiti ironijski odmak od povijesti i povijesnih trenutaka“, rekao je umjetnik Željko Zorica pozivajući posjetitelje na događanje. Publika, naime, ima svoju ulogu, ali i poseban tretman: moći će sudjelovati na pikniku pod zvijezdama tijekom trajanja happeninga, a nakon ponoći, odmah po službenom ulasku u Europsku uniju, otvorit će joj se ulaz i u sam prostor vizualno atraktivne i impresivne javne instalacije koja će biti postavljena na Trgu Francuske Republike.

Na performansu uz video instalacije i glazbeni program, sudjeluje i niz osoba iz javnog i kulturnog života, poput Urše Raukar, Luke Dragića, Maria Kovača, Dine Pešuta, Vesne Teršelič, Sanje Sarnavke, zbora Čipkice i drugih.

"Festival Perforacije se bavi umjetničkim eksperimentima, koji potiču otvaranje novih perspektiva u našem svakodnevnom propitivanju širih socijalnih i političkih pitanja. Tako happening Željka Zorice "KroaTisch-EU Freundschaft", kojim obilježavamo ulazak Hrvatske u EU, paralelno sa službenom proslavom koju organizira Vlada Republike Hrvatske, stvara sliku današnje Hrvatske i Europe ispunjenu sadržajima, simbolima i značenjima. Proslava koju organiziramo će sagledati povijesne odmake od raznih carstava kojima smo pripadali, istovremeno naglašavajući realnost Europe u koju ulazimo i koju ćemo i svojim iskustvima mijenjati na bolje. Stoga, "KroaTisch-EU Freundschaft" je happening koji nas sve obavezuje na umjetničku odgovornost i političku kreativnost, to je proslava za ovaj trenutak, jer nudi i sadržaj uz klasičnu slavljeničku i ceremonijalnu formu", rekao je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Perforacija.

O umjetniku: svoje radove zadnjih deset godina Željko Zorica realizira kao kontrolirane happeninge te dosljedno kroz njih potiče publiku na (su)djelovanje i koristi sudjelovanje publike kao važan dio rada koji se izvodi. Publici omogućuje slobodno uživanje i pretvara je u aktivno umjetničko djelo koje proizvodi dodatna značenja čime se razvijaju ili dovode u pitanje prvobitne ideje rada i definirane pozicije publike kao promatrača.

O organizatorima: zajedno s Perforacijama i udrugom Domino te 11. Festivalom prvih, uz podršku POGONa, u projektu sudjeluje Platforma 112, koja okuplja više od 70 hrvatskih organizacija i koalicija, čime se naglašava i doprinos civilnog društva i nevladinog sektora tranzicijskom procesu Hrvatske te ulasku u EU.

Dodatne informacije:

Fotografije u formatu za print su dostupne na we transfer linku ovdje: http://we.tl/DXl9PIYvVt

Facebook event: https://www.facebook.com/events/211032602382340/?notif_t=plan_user_invited

Za više informacija, molimo da se putem maila obratite Karli Horvat Crnogaj: pr@queerzagreb.org

chevron-right