Neispravne kemijske i nacrtane ovce

03. lipnja 2013.

Trganje suparničkih plakata i prijetnje, čak i otkazima tuđim pristašama, a svojima asfalt po izgubljenim seoskim puteljcima – tek je dio široke palete načina kako ubrati što više glasova za čvrsto ukopavanje u gradskoj ili općinskoj fotelji, a koje su građani dojavljivali GONG-u u prvom krugu lokalnih izbora.

Zafrknuta je ta situacija s glasanjem, bez obzira bili birač ili kandidat, pokazuju dojave građana. Primjerice, u prvom slučaju, ako ste pametni i zaokružite određenog kandidata, isti će vam udijeliti suglasnost općine za postavljanje kioska prehrane pri čemu malo mari da taj teren gdje biste ga postavili ionako pripada vašem ocu.

U drugom, opće je poznato slika listića mobitelom mnogo znači dok se zbraja koliko vam glasova nedostaje da biste i opet bili aktualni načelnik što ćete, naravno, proslaviti uz nešto ranije naručenu glazbu i vatromet. No, onda ispadne, avaj, da vam za to slavlje nedostaje jedan glas i da nema odveć vajde što ste ranije općinskim radnicima, svima redom, fotokopirali osobne. A i organizirali Mađare u ispomoć i tijekom dana ulicama megafonom podsjećali svoje sugrađane kome trebaju dati svoj glas. U suprotnom bi neki od njih , naime, mogli izgubiti radno mjesto, no zato ste velikodušno penzionerima i nezaposlenima u ova teška vremena za glas darovali između 200 i 400 kuna.

Kad usfali vozača i glasova ...

Na nekim drugim biračkim mjestima postoje pak neki drugi, ali ništa manje važni problemi, poput toga da nisu svi obaviješteni o tome koliko listića za glasanje postoji, a čak ni kemijske olovke ne rade, dok lokalni prijevoznici koji nemaju dozvolu za prijevoz osoba sa sela, cijelo jutro svojim kombijima prevažaju ljude da bi dosli glasati. Razumijevanja za njihove jade zasigurno nemaju stranački vozači koji ljubazno nazivaju ljude i pitaju ih jesu li već glasali i ako nisu treba li im možda prijevoz, pri čemu je od velike pomoći  evidencija kolega s biračkog mjesta koji marljivo bilježe tko se pojavio na biralištu, a tko nije, baš kao što neki i ne štede svoje glasnice kada je riječ o tome za koga glasati.

Dogodi se ponekad i neka zbrka kad neki građani po dolasku na glasanje ustanove da su to već obavili premda nije baš jasno kako s obzirom da u mjestu prebivališta nisu bili već duže vrijeme. Može ih možda smutiti i to što neki na biračkom mjestu revno žele objasniti koje je to sve uspjehe naniztao kandidat kojemu i nisu kanili dati svoj glas. No, to je vjerojatno zato jer dosad nisu spoznali da je upravo on njihov čovjek.  Međutim, promjena mišljenja ne mora vam biti strana, tim više kad ćete par koraka dalje zauzvrat dobiti i poklon kao znak pažnje jer ste prepoznali pravog kandidata. A ne kao neki, pa makar bili i članovi biračkog odbora, koji, tvrde neki, „nisu sposobni čuvati ni nacrtane ovce“.

Sve navedeno, kao što je već rečeno, samo je dio onoga na što su pojedini kandidati spremni u izbornoj utakmici unatoč svim upozorenjima i apelima upućenima od strane GONG-a i Državnog izbornog povjerenstva. Stoga je takvo ponašanje potrebno sankcionirati jer bez poštenih izbora, nema demokracije, a ključ napretka leži u političkoj odgovornosti temeljem povjerenja građana.

chevron-right