Izborno jutro uz manji broj nepravilnosti

02. lipnja 2013.

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 11:00 sati uglavnom prolazi uz manji broj kršenja izbornog procesa od strane različitih stranaka i kandidata. Nepravilnosti je do sad, čini se, manje u odnosu na prvi krug izbora.

Dojave građana i promatrača najčešće su se odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje:

- zvanje i nagovaranje birača da glasaju za određenog kandidata (u općinama Miklauš i Kraljevec na Sutli; u Otočcu (nezavisni kandidat Stjepan Kostelac); u Našicama (HDSSB); u Vukovaru (SDP); Slavonskom Brodu (HDZ,HSP AS i HSLS); u Pirovcu (kandidat HSS-a Ante Šparica); u Osijeku (stožer kandidata Ivice Vrkića);

- prijevoz građana do biračkog mjesta (HDZ u Maloj Subotici i Petrinji);

- slanje sms poruka (u Dubrovniku i Gračacu)

- vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora i dojave strankama

- promidžbu na Facebooku (HDZ u Požeško-slavonskoj županiji; HSS u Novskoj)

- promidžbu putem plakata nedovoljno udaljenima od biračkog mjesta (Nikola Miletić kao kandidat grupe birača u općini Ražanac; SDP u Hrastelnici te HDZ u Ivanić Gradu;)

- promidžbu lecima (HDZ u Svetoj Nedelji, Plaškom i u Splitu; Marijan Pleše, kandidat PGS-a u Delnicama; kandidat grupe birača Nikola Miletić u Općini Ražanac, čije letke dijele djeca)

GONG, koji promatra drugi krug izbora uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača apelira na kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice te podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati. Ističemo i važnost odgovornog rada biračkih odbora u zaštiti biračkog prava, naime, njihova je zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali, a što svakako trebaju prepoznati i spriječiti svi članovi, a posebno predsjednici biračkih odbora . Od medija i novinara GONG također očekuje poštivanje profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorni su Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva. No, građani nepravilnosti mogu dojaviti i GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 , Facebooka i Twittera.

chevron-right