Umjesto šutnje, subotnja izborna brbljaonica

01. lipnja 2013.

Slijedom dojava građana GONG-u do 16 sati, subota uoči drugog kruga lokalnih izbora protječe uglavnom u znaku kršenja izborne šutnje od strane većine stranaka, kandidata i lista. U odnosu na prvi krug izbora, GONG je primio nešto manje dojava o kršenju.

Dojave građana najčešće su se odnosile na:

- zvanje birača i nagovaranje da glasaju za određenog kandidata (HDZ u Splitu i Plitvičkim jezerima, stožer kandidata Ivice Vrkića u Josipovcu u Osječko – baranjskoj županiji);

- zloupotrebu javnih resursa (plakati kandidata HDZ-a Božidara Kalmete na kamionima Čistoće Zadar“);

- dijeljenje letaka (HDZ u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji, Slavonskom Brodu, Zaprešiću, SDP u Zagrebu i u Makarskoj, kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević u Splitu, nezavisni kandidat Milan Bandić u Dubravi u Zagrebu, nezavisni kandidat Kristijan Kapović na Viru, kandidati Goran Đekić i Franjo Tomić u Gračacu);

- slanje sms poruka (kandidati SDP-a, SDSS-a, HNS-a i HSLS-a Goran Đekić i Franjo Tomić u Gračacu);

- promidžbu na reklamnim panoima (HDZ u Zaprešiću);

- promidžbu na reklamnim automobilima (kandidat HDZ-a Drago Prahina u Svetoj Nedelji);

- promidžbu na Facebooku (kandidat SDP-a Ivica Perhoč u Međimurskoj županiji);

- obilaženje kuća birača sa sugestijom za koga glasati (kandidat HSS-a i HDZ-a Ante Šparica u Pirovcu);

- zastrašivanje birača otkazivanjem ugovora o radu ukoliko neće glasati za određenog kandidata (kandidat SDP-a Hrvoje Topalović u Đurđenovcu u Osječko – baranjskoj županiji);

- slanje sms poruka s ocrnjivanjem protukandidata (Pag);

Poneka dojava odnosila se i na nepravilnost priprema za rad biračkog odbora, stoga ističemo kako je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje zaokruživanje listića unaprijed te u tuđe ime, kao i vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali.

Građani s područja Zagreba i Splita proteklih su dana višekratno dojavljivali primitak sms ankete s pitanjem za koga će glasati, a koja je potpisana s „istraživanje“, bez informacija o tome tko provodi anketu, u koju svrhu, koji je uzorak ispitanika i odakle brojevi telefona na koje je anketa slana. GONG je slučaj prijavio Agenciji za poštu i elektroničke komunikacije s molbom za inspekcijski nadzor.

GONG ponovno apelira na kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice te podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati. Od medija i novinara GONG također očekuje poštivanje profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorni su Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva. No građani nepravilnosti mogu dojaviti i GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 , Facebooka i Twittera.

chevron-right