Sabor - čuvar suverenosti i državnosti hrvatskog naroda

30. svibnja 2013.

Kao dan spomena na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora koje je održano 30. svibnja 1990. godine na osnovi rezultata prvih demokratskih višestranačkih izbora te kao spomen na povijesnu ulogu Sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom stoljeća, 30. svibnja obilježava se kao Dan Hrvatskog sabora.

Prvi višestranački Sabor 22. prosinca 1990. donio je prvi Ustav Republike Hrvatske, a već sljedeće godine Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.) te Odluku o raskidanju državnopravnih sveza Hrvatske sa SFRJ (8. listopada 1991.).

Na konstituirajućoj sjednici Sabora 30. svibnja 1991., na kojoj je izabran za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske, Franjo Tuđman, govoreći o zadaćama nove demokratske vlasti, među ostalim je rekao: "Naše prvotne zadaće moraju biti da promišljenim koracima i odlukama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti svim građanima i svojim državljanima osiguramo: normalne uvjete za slobodno poduzetništvo i stvaralaštvo, pravnu i građansku sigurnost, rad, štednju i slobodan život u civilizacijskom poretku po uzoru na demokratske države suvremenog svijeta...".

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, 30. svibnja obilježavao se kao Dan državnosti, a danas kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.

Sabor pred novim izazovima

Tim je povodom u Saboru 29. svibnja, dakle dan ranije jer ove godine na 30. svibnja pada i blagdan Tijelova pa je to i zastupnicima još jedan neradni dan, održan prijem za uzvanike iz političkog i društvenog života te članove diplomatskog zbora, a predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je: „Kao najstarija od svih hrvatskih državnih institucija Hrvatski sabor je uvijek bio čuvar suverenosti i državnosti hrvatskog naroda i u njemu su se pisale najvažnije stranice hrvatske povijesti. Tako je i 30. svibnja 1990. godine upravo u Hrvatskom saboru počelo stvaranje današnje, neovisne i samostalne, moderne i demokratske hrvatske države“.

Leko se osvrnuo i na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji kazavši da će to hrvatski parlament staviti pred nove izazove. „Dužnost svih nas u Hrvatskom saboru je da, zajedno s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu, čuvamo i štitimo naše nacionalne interese, vrijednosti i dobra. Uvjeren sam da će nam Zakon o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima ostaviti dovoljno manevarskog prostora za ostvarenje tog našeg novog zajedničkog političkog cilja“, zaključio je  Leko i svim građanima Hrvatske čestitao 30. svibnja – Dan Hrvatskoga sabora.

chevron-right