Kandidati, igrajte poštenu izbornu utakmicu!

30. svibnja 2013.

Kako se ne bi ponovila „prljava igra“ prvog kruga lokalnih izbora, kojeg je obilježilo zastrašivanje birača, GONG će promatrati i drugi krug izbora, 2. lipnja, uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji će obilaziti najkritičnija biračka mjesta. Slijedom dojava promatrača i neanonimnih građana o nepravilnostima, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja (u subotu oko 16:00 te nedjelju oko 11:00, 16:00 i 20:00 sati).

GONG poziva kandidate da poštuju pravila izborne utakmice te da se ne služe nedopuštenim pritiscima na birače kojima smo svjedočili na izbornu nedjelju, poput kupovine glasova, različitim ucjenama za koga glasati, nagovaranjem birača da izađu na izbore nudeći prijevoz do biračkog mjesta, zahtijevanjem od birača da dokažu za koga su glasali… Svi navedeni primjeri su nedopušteni te kažnjivi tako da GONG ponovo upozorava sve kandidate da se drže demokratskih standarda, a od izbornih povjerenstava i općinskih državnih odvjetništava očekuje brzu i primjerenu istragu te reakciju na takvo ponašanje.

U subotu i nedjelju do 19 sati traje izborna šutnja, stoga GONG podsjeća kandidate da je tada zabranjeno dijeljenje promidžbenih materijala, slanje sms poruka i e-mailova, zvanje birača, promocija na misama te bilo koji drugi oblik promoviranja kandidata. Pritom, GONG poziva kandidate da se suzdrže i od promidžbe na društvenim mrežama. Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

GONG apelira i na biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. Njihova je zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali. Istovremeno, GONG poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti glasanje.

GONG poziva građane da se podsjete na izborne procedure i da uočene primjedbe dojavljuju institucijama odgovornim za organizaciju i provedbu izbora: Državnom izbornom povjerenstvu (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležnim općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima. No građani nepravilnosti mogu dojaviti i GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 , Facebooka i Twittera.

chevron-right