Ustav se mora poštovati, bez obzira na referendumsko pitanje

29. svibnja 2013.

Koliko god posljednja inicijativa za raspisivanje referenduma o ugrađivanju institucije braka kao zajednice muškarca i žene u Ustav RH bila u potpunosti suprotna vrijednosnoj orijentaciji GONG-a, koji se kao članica Platforme 112 zalaže za ukidanje diskriminacije istospolnih parova u odnosu na bračne parove, smatramo promašenima nedavne izjave nekih zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i neimenovanih dužnosnika Vlade RH koje dovode u pitanje konačnost referendumske odluke, u odnosu na parlamentarnu proceduru.

Naime, ukoliko Ustavni sud RH potvrdi sukladnost referendumskog pitanja s Ustavom RH, rezultati mogućeg referenduma, kakvi god bili, obvezujući su za Sabor, budući da Ustav RH predviđa mogućnost njegove izmjene i putem građanske inicijative gdje Sabor ima samo tehničku ulogu osiguranja integracije te odluke u tekst Ustava. Sve drugo spadalo bi u domenu kršenja Ustava od strane izvršne i zakonodavne vlasti.

GONG naglašava kako je trenutna situacija rezultat dugogodišnjeg odugovlačenja s izmjenama Zakona o referendumu, koje su, sukladno našim prijedlozima trebale rezultirati olakšavanjem pokretanja referenduma od strane građana, ali i ograničiti pitanja o kojima se na referendumu može odlučivati, u što svakako spadaju i poštivanje prava čovjeka, sloboda te nacionalna i ravnopravnost spolova kao neke od vrednota definiranih člankom 3. Ustava RH. Uz to je nužno i podignuti te precizirati standarde javnog informiranja i rasprave, kako bi se referendumsko odlučivanje zaštitilo od propagande i manipulacije onih koji imaju financijske, medijske i institucionalne poluge utjecaja na građane.

Kako političke elite nisu izmjenama referendumskog zakonodavstva pristupile na vrijeme i sustavno, a Ustav su namjenski izmijenile s ciljem osiguranja potpore građana ulasku RH u EU , moraju se, nažalost, suočiti s posljedicama vlastitog oportunizma. U aktualnom slučaju, to će značiti da će se, čak i ako tako odluči samo nekolicina građana i građanki, u Ustav RH morati unijeti diskriminirajuća i konzervativna odredba o instituciji braka isključivo kao zajednici muškarca i žene.

U datim uvjetima, preostaje nam nadati se i zalagati se za to da „tiha većina“ hrvatskih građana aktivno pristupi ovome referendumu, ukoliko on bude raspisan, i jasno i glasno kaže NE diskriminaciji i isključivosti te dodatnom privilegiranju heteroseksualne većine. Od Hrvatskog sabora očekujemo da dosljedno poštuje Ustav i referendumsku odluku kakva god ona bila, a Vladu RH pozivamo da što prije pristupi izmjenama Zakona o referendumu kako se slične situacije ne bi ponovile.

P.S. Za sve kojima nije jasna GONG-ova pozicija vezana uz aktualnu referendumsku inicijativu „U ime obitelji“, podsjećamo da je GONG nevladina i nestranačka organizacija civilnog društva, no to ne znači da je vrijednosno neutralna. Upravo suprotno, GONG djeluje temeljem vrijednosti i principa određenim Statutom te misijom i vizijom organizacije među kojima su promicanje i unaprjeđenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana i građanki na aktivnu participaciju u procesima donošenja političkih odluka. Uz to, GONG je pristupanjem Platformi 112 kao vlastito polazište prihvatio i 112 zahtjeva za unaprjeđenje vladavine prava, demokratizacije te ljudskih i građanskih prava, među kojima je i zahtjev za ukidanjem diskriminacije istospolnih u odnosu na bračne parove u RH.

chevron-right