Što donosi i odnosi novi Pravilnik Sabora?

29. svibnja 2013.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenjaju se odnosi Sabora i Vlade pa je slijedom Nacrta prijedloga zakona o njihovoj suradnji koji, između ostalog, donosi i novi Odbor za europske poslove pa je potrebno izmijeniti i saborski Poslovnik u što se dao saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

U primjeni važećeg Poslovnika pokazala se potreba za propisivanjem načina rada koji će pridonijeti većoj učinkovitosti rada Sabora te većoj demokratizaciji postupka donošenja zakona i drugih akata koje sukladno ustavnim ovlastima donosi Sabor. Osim toga, pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji potrebno je urediti suradnju Sabora i Vlade u podrucju europskih poslova, nadzor Sabora nad djelovanjem Vlade u institucijama Europske unije, nadzor nad poštovanjem načela supsidijarnosti, provedbu ovlasti Sabora u skladu s Ugovorom o EU i Ugovorom o funkcioniranju EU.

Stoga je Odbor za Ustav i Poslovnik podnio Prijedlog novog Poslovnika, objavljen na stranicama Sabora, koje bi također uskoro trebale doživjeti preobrazbu u cilju bolje dostupnosti informacija svim zainteresiranima, a možete ga pogledati i ovdje.

U međuvremenu, o novom Poslovniku raspravljalo se i na prošlotjednoj sjednici Odbora za Ustav, na kojoj je, podsjetimo, laburist Dragutin Lesar s obzirom na to da novi Poslovnik predviđa da zastupnici više neće moći odgovarati na bilo koji premijerov govor u sabornici, ustvrdio da on služi isključivo za zaštitu premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara dok zastupnike stavlja u podređeni položaj.

Naime, prilikom potvrđivanja novog ministra, o njemu će se na plenarnoj sjednici samo glasati, a raspravljat će se samo na matičnom odboru, ali čak ni tamo on neće biti dužan odgovarati na zastupnička pitanja. „To je pet koraka natrag za Sabor“, kazao je Lesar i upozorio i da su produženi rokovi kod interpelacije i to tako da kad se prijeđu svi potrebni koraci u postupku, može proći već i četiri ili čak šest mjeseci što više nema nikakvog smisla.

Smisla više nema, ako ga je ikada doista i bilo, donošenje zakona po hitnoj proceduri, a na što je upozorio Dragan Zelić, vanjski član Odbora i izvršni direktor GONG-a, kazavši da to mora biti iznimno te je podsjetio na prijedlog organizacija civilnoga društva da se ustroji saborsko tijelo koje bi pratilo poštuje li Hrvatska preuzete obveze.

chevron-right