Podijeljene reakcije na privremeno ukidanje zdravstvenoga odgoja

22. svibnja 2013.

Nakon što je Ustavni sud danas privremeno ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja pokrenuvši postupak za ocjenu njegove ustavnosti i zauzeo stav da država nije ispunila svoju "proceduralnu ustavnu obvezu" da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece, zaredale su brojne reakcije, koje možete pročitati u nastavku.

Udruga "Nastavnici organizirano" podržava ocjenu Ustavnog suda

Udruga "Nastavnici organizirano" podržala je danas ocjenu Ustavnog suda da je pri donošenju Zdravstvenog odgoja izostao dijalog, ističući kako oni na to upozoravaju od samoga početka.

"'Javne rasprave' koje 'organizira' Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uopće nisu javne rasprave, nego prikupljanje individualnih mišljenja koje je obavljeno tek toliko da se zadovolji forma i daje potpuno lažnu sliku demokratičnosti donošenja odluka u Ministarstvu", komentirao je za Hinu tajnik Udruge Dalibor Perković.

Zdravstveni odgoj, smatraju Nastavnici organizirano, uveden je nestručno i neprofesionalno te na ovakav način ne može donijeti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići."Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i toga može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove 'afere' dobro je poslužila kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne riješava – pomeli pod tepih", ističu Nastavnici.

Napominjući da Zdravstveni odgoj nije ukinut zbog sadržaja nego "zbog proceduralne nemuštosti pri donošenju", nastavnici ističu kako je za to od samoga početka kriv ministar."Ministar forsira politički, a ne stručni pristup i jedini cilj mu je privući pažnju javnosti površnim temama za prikupljanje političkih poena, dok mnoštvo problema zbog kojih hrvatsko školstvo propada i dalje ostaje neriješeno. No, u svojoj nesposobnosti i nesposobnosti ljudi koje je okupio oko sebe očito čak i tu politizaciju provodi amaterski. Da nije tako, ne bi dobio javni šamar u obliku ovakve odluke Ustavnog suda", zaključuje udruga "Nastavnici organizirano".

"Glas razuma": Ustavni sud donio je političku odluku

Udruga Glas razuma - pokret za sekularnu Hrvatsku ocijenila je danas odluku Ustavnog suda o ukidanju zdravstvenog odgoja "političkom odlukom" i izrazila iznenađenje brzinom njezina donošenja.

"Po nama je to politička odluka Ustavnog suda koji je ocijenio, kako je rekao sudac Mato Arlović, da nije poštivano pravo rodtelja da odlučuju o odgoju djece. Odlučuju li roditelji i o drugim sadržajima, biologiji, matematici, fizici?", rekao je predstavnik "Glasa razuma" Željko Peratović. Ustvrdio je kako se "išlo na ruku klerikalnim udrugama i njihovoj kampanji protiv zdravstvenog odgoja".

"Ustavni sud je podlegao pritiscima, ne mislimo da je to odluka oko koje bi trebali odlučivati roditelji, pogotovo ne oni koji su izloženi takvoj kampanji kakvu su provodili Katolička crkva i njezine udruge", rekao je Peratović. Kazao je kako je i Ustavni sud, pod njihovim utjecajem, očito zauzeo stav da se radi o svjetonazorskom, ideološkom pitanju, iako je sporni 4. modul zdravstvenog odgoja, kako smatra Peratović, utemeljen na znanstvenim činjenicama.

"Također smo iznenađeni ekspresnošću donošenja odluke o ukidanju zdravstvenog odgoja", rekao je Peratović. Podsjetio je da je udruga Protagora prije par godina dala na ocjenu ustavnosti međudržavne ugovore Hrvatske s Vatikanom, a Ustavni sud do danas nije donio nikakvo rješenje.

 "S druge strane predsjednik udruge 'Vigilare' Krešimir Miletić već sinoć je imao informaciju kakva će biti odluka Ustavnog suda", rekao je Peratović.

Parlamentarne stranke podijeljene

Odluka Ustavnog suda koji je ukinuo kurikulum zdravstvenog odgoja podijelila je danas parlamentarne stranke - dio ih pozdravlja takvu odluku, dio ističe da je riječ o proceduralnoj pogrešci u donošenju kurikuluma koja će se ispraviti, a HNS-ovac Igor Kolman smatra da je "žalosno da je kvalitetan program ukinut uz tako traljavu ispriku".

"Žalosno je da je jedan dobar i kvalitetan program ukinut uz ovakvu traljavu ispriku", rekao je Kolman novinarima u Saboru. Uvjeren je da je Ustavni sud takvom odlukom potvrdio da je političko tijelo, a odbio je i ocjenu ustavnih sudaca da je država nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece. "Očekujem da će se ubuduće voditi dijalog i o kurikulumu matematike", rekao je.

Suprotnog je stava HDZ-ovac Tomislav Karamarko. "Mogu samo pozdraviti odluku Ustavnog suda, nadam se da ćemo svi skupa ustrajati na negaciji sasvim krivog pristupa i jednog silovanja i roditelja i djece, uvjetno rečeno, koristim grub izraz. Ne može nitko odlučivati o odgoju naše djece, a najmanje jedna stranka koja tu nema što previše reći", rekao je Karamarko.

SDP-ovac Rajko Ostojić kazao je, pak, da je Ustavni sud kurikulum van snage stavio privremeno, i to zbog proceduralne pogreške."Kurikulum je samo privremeno suspendiran i vjerujem da će nadležno ministarstvo to vrlo brzo ispraviti", rekao je Ostojić.

Laburist Dragutin Lesar ocijenio je, pak, kako je "očito da izvršna Vlast i Sabor ubuduće pri donošenju akata više paziti na proceduru, poštovati volju građana i poštivati i osluškivati volju građana, bili oni organizirani ili ne.  Neobičnom je ocijenio odluku da se kurikulum obustavi iako još nije završen postupak utvrđivanja njegove usklađenosti s Ustavom. "Očekujem da se na isti način provede postupak kad je riječ o našim zahtjevima, poput ocjene ustavnosti zakona koji ugrožavaju trodiobu vlasti", rekao je Lesar.

Boro Grubišić (HDSSB) zadovoljan je odlukom Ustavnog suda, a smatra da je kurikulum donesen naprečac i "gotovo nasilno"."Naknadno je došlo do korekcije i ublažavanja kurikuluma od strane ministra. Kurikulum bi imao znatno veću težinu da se o njemu raspravljalo u Saboru. Ovako, očito je da je Ustavni sud imao da poništi kurikulum o kojem se nije savjetovalo sa širom javnošću", rekao je Grubišić.

Vigilare traži ostavke Jovanovića, Filipovića i Jelavić

Udruge GROZD i Reforma te Vigilare i Centar za obnovu kulture pozdravile su danas odluku Ustavnog suda koji je ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama i pozvala ministra obrazovanja Željka Jovanovića, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića i pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić da odmah podnesu ostavke zbog odluke Ustavnoga suda i svoga nedemokratskoga i totalitarnog ponašanja. Ističu da nisu protiv uvođenja zdravstvenoga odgoja u škole, ali da ono treba biti usklađeno sa zahtjevima roditelja i da u školama treba biti više vrsta zdravstvenoga odgoja, čime bi se osiguralo roditeljima i njihovoj djeci pravo izbora.

Ljubičić, Jelić i Štulhofer  ne mogu komentirati ukidanje zdravstvenog odgoja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nije mogla danas komentirati odluku Ustavnog suda o ukidanju zdravstvenog odgoja budući da odluka tada još nije bila objavljena u pisanom obliku.

"Prema onom što prenose mediji Ustavni sud je odluku donio s aspekta proceduralnih zahtjeva izrade i provedbe programa. Nije, prema onom što navode mediji, odlučivao o sadržajnim aspektima samog programa. U svojim stajalištima pravobraniteljica je program ocjenjivala upravo u njegovom sadržajnom dijelu. Zakon o ravnopravnosti spolova koji predstavlja pravni temelj na osnovi kojeg postupa pravobraniteljici ne daje nadležnost ulaziti u pitanja proceduralne ispravnosti provedbe programa", navodi se u kratkoj izjavi pravobraniteljice za djecu.

I pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić izjavila je  da ne može komentirati odluku Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja dok ju ne pročita u integralnom obliku i naglasila je kako i dalje smatra da je nužno uvesti zdravstveni odgoj i obrazovanje u osnovne i srednje škole, uključujući i sastavnicu o spolnosti. „Ujedno podsjećam na odredbu Konvencije o pravima djeteta iz članka 3., u kojoj se navodi da 'u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost'", istaknula je pravobraniteljica za djecu.

Ni profesor Aleksandar Štulhofer nije htio danas komentirati odluku Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja jer se ona odnosi na proceduru, a ne na njegov sadržaj.

"Ne bih komentirao odluku jer se, koliko razumijem, odnosi na proceduru uvođenja, u čemu nisam sudjelovao, a ne na sadrzaj", kratko je odgovorio prof. Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju i jedan od autora Kurikuluma zdravstvenog odgoja. To je istodobno, dodao je, i komentar na izjavu predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička koji je izjavio kako je odluka Ustavnog suda "poraz koncepcije koju su zagovarali Štulhofer i Jovanović" i pozvao ih da daju ostavke.

Ustavni sud je danas ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja pokrenuvši postupak za ocjenu njegove ustavnosti. Ustavni je sud zauzeo stav da država nije ispunila svoju "proceduralnu ustavnu obvezu" da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

Milanović: poštujem odluku suda, ali sam i dalje za spolni odgoj na europskoj razini

Premijer Zoran Milanović izjavio je da će njegova vlada odluku Ustavnog suda o ukidanju zdravstvnog odgoja u školama poštovati, ali da će se i dalje zauzimati da hrvatska djeca imaju zdravstveni i spolni odgoj na razini najbogatijih i najuređenijih zemalja zapadne civilizacije.

"Nisam još vidio presudu. Riječ je o dokumentu Ministarstva obrazovanja i naše je stajalište da je sve bilo po Ustavu i zakonu", rekao je Milanović u Bruxellesu. Kazao je da se, prema onome što zna, odluka Ustavnog suda tiče isključivo procedure, članka 63. Ustava, da navodno nije bilo konzultacija, da nije bilo javne rasprave i da se kasnilo u objavi nekih dokumenata.

Dodao je kako je stajalište Ministarstva obrazovanja drukčije, ali da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati, tkogod bili suci i tkogod ih je jednom davno imenovao. "Ali, to nije bit priče, bit priče je da jedna vrlo agresivna grupa ljudi provodi kulturni rat u Hrvatskoj i to je legitimno", rekao je premijer Milanović u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu Europske unije.

"Ono što ovdje mogu obećati, po ne znam koji put, da ćemo ja i moji suradnici učiniti sve da Hrvatska ima zdravstveni i spolni odgoj na razini koju imaju većina djece u Njemačkoj. To je ono što smatram da hrvatska djeca zaslužuju. Oni koji smatraju da ne treba biti tako moji su neistomišljenici i u toj civiliziranoj borbi ja neću odustati", rekao je Milanović.

Istaknuo je da hrvatska djeca moraju imati zdravstevni i spolni odgoj na razini najbogatijih i najuređenijih zemalja zapadne civilizacije. "Tko hoće Bizant, neka ide na Bizant", rekao je.

Upitan smatrali da je s obzirom na sastav Ustavnog suda, taj sud reagirao politički, premijer Milanović je odgovorio negativno: "Ne, ali mi inače imamo problem jer se moramo dogovoriti oko nekoliko imenovanja ustavnih sudaca, ali tu nažalost imamo opstrukcije, ne ide kao što smo očekivali, a u karakter i životopise ustavnih sudaca ne želim ulaziti i to uopće nije tema. Oni su donijeli odluku i prema onome što sam čuo, to je odluka o proceduri. Mi smo pravna država i mi to poštujemo“.

Oglasio se konačno i Jovanović: Najbolji potez mene kao ministra je Kurikulum zdravstvenoga odgoja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sazvao je izvanrednu konferenciju povodom odluke Ustavnog suda o privremenom ukidanju kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Prvo se ispričao što nije ranije dao izjavu, ali je, kako je rekao, nije imao na temelju čega dati, dodavši da odluku još uvijek nema. ''Ja i dalje nemam odluku Ustavnog suda, pa je zanimljivo da su je neki već sinoć objavili'', rekao je Jovanović odmah na početku.

''Reći ću jasno i glasno, kurikulum nije ukinut'', ponovio je dva puta te dodao da za matematiku, tjelesni ni vjeronauk nije provedena javna rasprava, no sada će je provesti. Ustavni sud nije zabranio sadržaj nego formu, objasnio je.''Ustavni sud, dapače, potiče provedbu zdravstvenog odgoja. Jedino što je sporno tiče se dijela procedure, s čime se mi u Ministarstvu ne slažemo, ali naravno da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda'', naglasio je te dodao da mu je zdravlje djece na prvom mjestu.

''Najbolji potez mene kao ministra je kurikulum zdravstvenog odgoja'', izjavio je. ''Da je ijedna sadržajna činjenica u kurikulumu sporna, ja bih odmah dao ostavku. Ovako sam dobio samo jaču snagu i volju da izdržim sve ove silne napade", rekao je Jovanović.

chevron-right