Kako su izgledali izbori na Viru?

22. svibnja 2013.

Jedan, ali zlata vrijedan glas nedostajao je za pobjedu u prvom krugu Kristijanu Kapoviću, kandidatu skupine građana i aktualnom načelniku općine Vir u kojoj se u prvom poluvremenu lokalne izborne utakmice najduže glasovalo - sve do 22 sata e da bi potom prebrojavanje završilo iza ponoći. I to zahvaljujući, prema prijavama stranačkih i nestranačkih promatrača, nizu propusta koji su obilježili izborni dan.

Same su (ne)zgode krenule već imenovanjem proširenog sastava općinskog izbornog povjerenstva općine Vir, koje je malo kasnilo i dogodilo se tek dva dana uoči izbora pa je članovima sugerirano da upišu nešto raniji datum - 29.04. Izgubljenost u vremenu doživjela je reprizu pa su se tako na dan izbora promatrači pojavili u 6:00 sati, no valjalo je pričekati na ukazanje članova biračkoga odbora koje se zbilo u 6:40.

Na biračka mjesta potom su postavljena četiri paravana i glasačke kutije, međutim, glasački listići nisu izmješani, niti lepezasto postavljeni tako da je tijekom čitavih izbora glasačima dodavano po četiri listića po redoslijedu serija. U međuvremenu, predsjednica biračkoga odbora uspjela je do 11 sati sa s trojicom pomagača upisati čak 215 glasača. Ne čudi da su pored svih drugih poslova koje je birački odbor odrađivao, redovi pred glasačkim mjesto sve više rasli i da su uvjeti za normalno odvijanje izbora došli u pitanje.

Negdje u međuvremenu, na promatračku zamolbu postavljeno je još paravana od improviziranih starih kutija, a potom i novih paravana pa se uspjelo povećati i protočnost birača, ali očito nedovoljno jer je na dvorištu rijeka od po 200 glasača negodovala čekajući na glasanje više od dva sata. S obzirom da u holu općine nema koridora za izlazak, došlo je do tiskanja i vike žena s djecom i brojnih starijih Virana, a invalidima nije osigurana dostupnost biračkog mjesta. Tri je puta zvana policija, ali nevoljko jer „nema incidenata, nije to dobro“, premda nije bilo vlastitog autoriteta za popravljanje stanja. 

U cijeloj toj zbrci, kažu promatrači, pojavio se i načelnik koji je ujedno i kandidat za načelnika općine, ulazeći i izlazeći iz glasačkog reda i ismijavajući upozorenja Izbornog povjerenstva, koje je poslalo mail kao pritužbu kod kontejnera za smeće, no sve biva okarakterizirano kao «špekulacije» pa je ishod nepoznat. Navodno je bilo i snimanja listića mobitelom, a uskoro na biračko mjesto dolazi gospođa, čije je ime zaokruženo na svim listama premda nije prije toga viđena na biralištu nakon čega su svi u čudu, a ona odlazi kući popiti tabletu i više se ne vraća

U 19:00 sati dvorište općine biva opasano konopima jer je još 200 glasača vani, a telefonom stiže obavijest da "sada stiže 200 općinskih glasača". Načelnik i kandidat za načelnika, prijavili su promatrači, vrijeđa sutkinju, a ona kasnije navodno nekome javlja «fali ti jedan glas». Inače,  članovi tijekom izbora pomažu biračima čitati listiće, presavijati ih da uđu u pretpane kutije, a mnnogi birači se konzultiraju i sugeriraju koga zaokružiti, drugim riječima, ne poštuje se tajnost glasovanja dok nakon zatvaranja biračkoga mjesta kandidat za načelnika slavi uz vatromet, doznaje se od promatrača,  čije su pritužbe poslane i Državnom izbornom povjerenstvu s obzirom na situaciju na rubu regularnosti.

chevron-right