Neka izborna povjerenstva rade svoj posao

16. svibnja 2013.

Radi postavljanja visokih demokratskih standarda u kontekstu brojnih pritisaka na birače, zloupotrebe javnih resursa u kampanji te netransparentnog financiranja kampanje, GONG će izborni dan, 19. svibnja 2013., promatrati i uz pomoć 66 educiranih promatrača raspoređenih u 33 mobilna tima koji će obilaziti određena „najkritičnija“ biračka mjesta te dojavljivati nepravilnosti. Na temelju njihovih i neanonimnih dojava građana GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja (subota oko 16:00 te nedjelja oko 11:00, 16:00 i 20:00).

GONG poziva građane da se informiraju o izbornim procedurama: edukativne materijale, poput Priručnika za promatranje izbora, vodiča kroz lokalne izbore te osnovne informacije o tome kako glasati ako niste upisani u popis birača možete pronaći na GONG-ovim internetskim stranicama posvećenim lokalnim izborima.

Uočene nepravilnosti moguće je dojaviti GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444 te Facebook i Twitter profila. No, za organizaciju i provođenje izbora su odgovorni Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva.

GONG apelira i na biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. Ujedno podsjeća da je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje evidencije birača koji su glasali. Istovremeno, poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti glasanje.

Još jednom, GONG podsjeća političke stranke, liste i kandidate koji se natječu na lokalnim izborima da ne koriste nedopuštene metode pritiska na birače te ih poziva na odgovornost i podizanje transparentnosti izbornog procesa. K tome, poziva i medije i novinare da poštuju izborna pravila i izbornu šutnju te da se drže visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

chevron-right