Zloupotrebljava li Bandić javne resurse i hoće li biti kažnjen?

09. svibnja 2013.

Zbog sumnji da je Milan Bandić jumbo plakatima i lecima zloupotrijebio javne resurse i tako iskoristio Grad za osobne predizborne  interese, GONG je zagrebačkog gradonačelnika prijavio Državnom izbornom povjerenstvu te zatražio da ga se kazni.

Dok Bandić trči svoju petu po redu utrku za prvog čovjeka hrvatske metropole, kako joj često tepa, gradom se koči sva sila plakata čija je zadaća uvjeriti Zagrepčane da žive u gradu snova.  Svi su plakati potpisani s „Grad Zagreb“, a s onoga  kojim (se)  poziva na biciklijadu u Prepuštovcu, vidi se da Bandić voli zasjesti i na bickl.

Za to vrijeme, lagano otkucavaju sati kampanje za lokalne izbore, a datum biciklijade valjda samo pukim slučajem pada na dan uoči samih izbora kada bi zakonom propisano valjalo predizborno šutjeti.  No, nije to sve, naime, prilično bizaran letak dobile su Zagrepčanke ovih dana na temu njihova zdravstvena stanja. Ali ne, nije ih poslao Rajko Ostojić, koji, doduše, nije podnio ostavku na mjesto ministra zdravlja premda sudjeluje u izbornoj utrci. Građanke su dobile letak u obliku stripa za žene kojima se preporučuje samopregled dojki, a sve kreće sljedećim riječima:  „Najljepši ukras Zagreba su Zagrepčanke. Vaš gradonačelnik“

Kada će biti riješen neobičan slučaj Milana Bandića?

„Ne znam kakve veze ima navođenje bilo kojeg gradonačelnika, bilo kojeg grada na letku o pregledu dojki na kojem se nalazi službeni logo Grada Zagreba, a posebno tijekom izborne kampanje. Letak je samo jedan u nizu pokazatelja da kandidat Bandić konstantno i sustavno krši Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zloupotrebljavajući javne resurse, odnosno  resurse i novac Grada Zagreba. Iz svega je vidljivo da građani Zagreba vjerojatno financiraju kampanju kandidata Bandića“, smatra izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić.

Osim toga, upozorava i da su „poznate ozbiljne dubioze iz kampanje za predsjedničke izbore na kojima je kandidat Bandić u službenom financijskom izvještaju naveo da je potrošio više nego što je primio donacija. Ni dan danas se ne zna tko je platio račune iz kampanje u iznosu od gotovo sedam  milijuna kuna“.

„Vjerojatno će biti bandića po cijeloj Hrvatskoj, no važno je da institucije, prvenstveno DIP i DORH reagiraju te pokrenu postupke kako bi se poslala jasna poruka da će svatko tko krši zakone i ne poštuje minimum fair playa u kampanji, biti kažnjen“, podsjeća Zelić i zaključuje: „Kandidat Bandić je očito shvatio da neće biti kažnjen pa je i nastavio s nedopuštenim radnjama koje mu se, nažalost, i dalje toleriraju“.

chevron-right