Opozovite imenovanje glavnog urednika Željka Rogošića!

08. svibnja 2013.

Hrvatsko novinarsko društvo traži od glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika 1. programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj za to glavno uredničko mjesto. U tom zahtjevu potpuno podržava priopćenje koje je uputila i Elizabeta Gojan, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u.

HND je još 23. travnja izrazio iznimno nezadovoljstvo kontroverznim izborom Željka Rogošića zato jer je Rogošić i vjenčani kum i tast Gorana Radmana što ne bi bilo presudno kad bi imenovani na to najvažnije uredničko mjesto na HTV-u udovoljavao najvišim kriterijima - i visoke profesionalnosti i visoke etičnosti i kad bi postigao visoku prolaznost u savjetodavnom tajnom izjašnjavanju novinara i ostalog kreativnog osoblja. No, čak 70 posto novinara i ostalog kreativnog osoblja bilo je protiv njegovog imenovanja.

Sada smo nažalost svjedoci da je Željko Rogošić na nekoliko mjesta, prema svim dosad dostupnim podacima, u velikoj mjeri fabricirao vlastitu biografiju.

Napisao je da je od 1983. do 1986. bio urednik u Slobodnoj Dalmaciji te da je od 1986. do 1989. bio urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji a - prema svim dostupnim podacima - nijedno od toga nije bio. Samo je kao vanjski suradnik surađivao u oba lista a bio je stalno zaposlen u Centru za idejnoteorijski rad Saveza komunista i listu Pogledi.

Kad su novinari Slobodne Dalmacije opovrgnuli da je Rogošić bio urednik, on je tada napisao da je „mogao biti ne samo urednik nego i urednik unutarnje politike u stalnom radnom odnosu“ jer mu je to nudio tadašnji glavni urednik. To da je navodno mogao biti, ne znači da je to i bio.

Uspostavilo se isto tako da prema svemu dosad poznatom Rogošić nije pod kraj osamdesetih bio glavni urednik časopisa Pogledi, kako navodi, nego zamjenik glavnog urednika. Novinari su istražili, a nitko nije opovrgnuo, da Rogošić nikad nije u impresumu Pogleda naveden kao glavni urednik.

Naposljetku, u biografiji prema kojoj je izborio mjesto glavnog urednika na HTV-u, Rogošić navodi da je autor televizijske reportaže iz „okupiranog Kijeva“ ali se ispostavilo da on nije bio u okupiranom Kijevu nego je tamo bio snimatelj HTV-a a on je od snimatelja samo dobio film.

Čovjek koji fabricira biografiju ne može biti moralni autoritet kakav bi trebao biti glavni urednik Prvog programa HTV-a. Ovakvo imenovanje ruši vjerodostojnost Hrvatske televizije a time se,  makar i posredno, dovodi u pitanje i vjerodostojnost brojnih izvanredno profesionalnih i etičnih novinara koji tamo rade.

Neizreciva je šteta koja se njima na ovaj način čini a javnost ima pravo pitati i znati zbog čega za svoj novac mora trpjeti kumsko-tazbinska imenovanja. Što se još treba dogoditi i biti objelodanjeno da bi imenovanje Rogošića bilo poništeno?

chevron-right