Još jedan dokaz za proljetne promjene Zakona o referendumu

28. travnja 2013.

GONG čestita svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima koji su se odazvali jučerašnjem referendumu i tako pokazali da su aktivni i odgovorni građani koji žele utjecati na demokratske političke procese usmjerene zajedničkom rješavanju lokalnih problema.

U kontekstu nedostatnog odaziva birača zbog kojeg rezultat referenduma nije obvezujući, značajno je napomenuti  da je u Dubrovniku izborima članova u Europskom parlamentu pristupilo 19,34% birača, dok se referendumu o pristupanju RH EU odazvalo 44,5% dubrovačkih birača. Podsjećamo da je politička elita u slučaju referenduma o pristupanju RH EU prethodno promijenila Ustav  kako bi ukinula uvjet izlaznosti od 50% plus jedan birač. Međutim, u slučaju referenduma o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa odazvalo se 11.977 ili 31,5 % birača. Ovakve rezultate GONG smatra još jednim u nizu dokaza da je odavno sazrelo vrijeme za promjenu i uređivanje Zakona o referendumu.

Istovremeno, rezultat izjašnjavanja na referendumu svjedoči o izgrađenom socijalnom kapitalu jer se protiv izgradnje golfskog parka izjasnio 10.051 birač, dok ih je za bilo 1.846. U tom smislu, građanska inicijativa "Srđ je naš" pokazala se kao značajan akter lokalnih političkih procesa te snosi odgovornost prema biračima koje je uspjela katalizirati kako se njihov glas ne bi čuo samo svake četiri godine na regularnim izborima, nego i u međuvremenu.

chevron-right