Utvrđena lista kandidatura za povjerenika za informiranje

23. travnja 2013.

Valjane kandidature Odboru su dostavili bivša SDP-ova glasnogovornica i saborska zastupnica Gordana Grbić, novinarke Sandra Križanec i Ana Raić Knežević, savjetnica u Uredu za predstavke, pritužbe i pomilovanja Predsjednika RH Ana Subotić, bivši pomoćnik ravnateljice Središnjeg registra osiguranika (REGOS) Dubravko Marić, docentica na Katedri za upravnu znanost zagrebačkoga Pravnog fakulteta Anamarija Musa te pravna savjetnica Agencije za zaštitu osobnih podataka Miriam Lazić.

Odbor je kao nevaljalu odbio kandidaturu novinara Ivana Pandžića, s tumačenjem da ne ispunjava uvjet od 10 godina rada u struci.

Protiv predložene liste kandidata bili su HDZ-ovi zastupnici, a Ana Lovrin (HDZ) ocijenila je da bi Odbor danas trebao utvrditi tek ispunjavanje formalnih uvjeta kandidata, poput državljanstva ili radnog iskustva, i ne upuštati se u odlučivanje o tome je li netko, primjerice, istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava, što je zakonski uvjet za povjerenika.   

Upozorila je i da među kandidatima ima i onih koji formalno zadovoljavaju zakonski uvjet da nisu članovi političkih stranaka, ali se njihov rad "itekako vezao uz političke stranke".

Utvrđenu listu kandidata Odbor će poslati Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, koji daje prethodno mišljenje na imenovanje povjerenika.   

Nakon sigurnosne provjere, unutar sljedeća tri tjedna Odbor za Ustav provest će se javni intervju sa svakim kandidatom i listu suziti na najmanje dva kandidata koja će predložiti Saboru.

chevron-right