Po kojem kriteriju su izabrani novi šefovi HRT-a?

23. travnja 2013.

Hrvatsko novinarsko društvo iznimno je nezadovoljno nejasnim načinom izbora ravnatelja i glavnih urednika na Hrvatskoj radioteleviziji. Od kandidata za čelna mjesta nisu se na vrijeme tražili programi pa nisu niti jasni kriteriji na osnovu kojih su izabrani čelni ljudi.

Svakako je najkontroverzniji izbor glavnog urednika prvog programa Hrvatske televizije Željka Rogošića zbog toga jer je riječ o ponajvišem uredničkom mjestu a glavnog urednika Rogošića izabrao je njegov kum Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, unatoč tomu što je u tajnom izjašnjavanju novinara i drugog kreativnog osoblja na HRT-u Rogošić bio predzadnji sa 142 pozitivna glasa, a 331 glas bio je protiv njega. Dakle, oko 70 posto onih koji su glasali smatralo je da on nije dovoljno kompetentan za taj posao.

Svojedobno prilikom javnog predstavljanja kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, gospodin Radman javno je rekao da će poštivati rezultate izjašnjavanja novinara i drugih koji kreiraju program na javnoj televiziji i radiju, međutim, kako vidimo, taj glas nije poštovao. Nije onda jasno čemu je to izjašnjavanje zaposlenika, koje je bilo krajnje neformalno organizirano, uopće služilo. Čak i ne bi bilo toliko sporno imenovati vlastitog kuma na tako važnu uredničku funkciju kad bi izabranik bio vitez bez mane pa imao zaista neprijeporne i profesionalno uredničke i etičke kvalitete te kad bi imao puno veću potporu kolega novinara od one koju stvarno ima.

HND žali što je sadašnji Zakon o HRT-u možda i najlošiji u posljednjih dvadesetak godina jer daje svu moć na HRT-u u ruke jednog jedinog čovjeka, njegovog glavnog ravnatelja. Kao što možemo vidjeti, višemjesečna praksa nije negirala apsolutističke odredbe tog zakona.

chevron-right